1950'erne

1950'erne

Spørger man en 25-årig om, hvordan hun opfatter 1950’erne, får hun julelys i øjnene. Billeder af strutskørter, cocktails og rockabilly-hår toner frem side om side med storternet retro-romantik i kolonihavehuset. Spørger man i stedet hendes bedsteforældre, er det en helt anden historie, man får – om en ungdom levet i slagskyggen af 2. verdenskrig, og inden sparsommelighed, autoritetstro og traditionelle kønsroller blev vendt på hovedet i det følgende årti.

-Politiken
Pris: 249,00 kr.
Køb

Læs mere

1950’erne er temaet for dette års Golden Days-Festival. Det er en periode, som rummer store visioner for fremtiden, og mange af rødderne til 1960’ernes store opbrud skal findes i 1950’ernes amerikanisering og spirende ungdomskultur. Det er i 1950’erne, at den moderne velfærdsstat for alvor begynder at tage form, og i samme periode indtager kunst og kulturliv en helt ny rolle i det danske samfund.

I denne bog deler Klaus Rifbjerg, Hanne Reintoft, Maria Marcus og Hans Hertel ud fra hver deres udgangspunkt deres erindringer om denne periode, hvor de selv blev voksne. Læs bl.a. om den overvældende oplevelse af Amerika, om mødet med den sociale armod i København, om snærende kønsroller, om at være menig dansk soldat under den kolde krig og meget, meget mere.

Desuden fortæller journalisten Pernille Stensgaard om hverdagsliv, forbrug og boligbyggeri i de nye forstæder, historikeren Nils Arne Sørensen fortæller om amerikaniseringen af det danske samfund, historikeren Rasmus Mariager om den kolde krigs Danmark i 1950’erne, og kulturforskerne Michael Fjeldsøe, Morten Michelsen, Jens Tang Kristensen og Liza Burmeister Kaaring beretter om kulturlivet i perioden, da kunst for alvor blev med stort K – samtidig med at Morten Korch fejrede store folkelige triumfer.

Quiz: Test din viden om 1950'erne

Hvor meget ved du egentligt om årtiet 1950'erne? Test din viden ved at tage quizzen. 

Anmeldelser og omtale
 
”… forbilledligt flot og med såvel schwung som gehalt”

Henrik Palle, Politiken

"Denne velskrevne, velredigerede og perspektiverende, og heldigvis alt andet end bagkloge bog er en god anledning til at blive mindet om, hvad nogle af os, ja, måske de fleste, gik glip af, selv om vi voksede op midt i det."
Torben Bille, Musikanmelder

 Læs mere her


1950'erne
Hanne Reintoft, Klaus Rifbjerg, Hans Hertel, Maria Marcus, Pernille Stensgaard, Nils Arne Sørensen, Rasmus Mariager, Michael Fjeldsøe, Morten Michelsen, Jens Tang Kristensen & Liza Burmeister Kaaring
1. udgave 2012
Hardback
ISBN: 9788712048039
220 sider, halvbind, rigt illustreret
Pris: 249,00 kr.
Udgiver: Gads Forlag

Kig i bogen

1950'erne