Den forbudte pigeskole

Den forbudte pigeskole

E-bog│En kvindes modige kamp for Afghanistans børn

E-bog│En stærk og inspirerende historie om en kvindes mod. En kvinde, der – med fare for sit eget liv – bringer nødhjælpen ind i Afghanistan og dermed gør en forskel for tusindvis af afghanske kvinder og børn. En kvinde, der ikke er bange for at se en krigsherre i øjnene - eller sætte en talebaner på plads.

-Fyens Stiftstidende

Læs mere

Da russerne i 1979 invaderer Afghanistan, flygter Suraya Sadeed med mand og barn til USA. De slår sig ned i Virginia, hvor hun arbejder sig op og bliver en succesrig ejendomsmægler. Livet er godt. Familien trives i sit nye hjemland, og bankbogen bugner. Indtil en dag, hvor Surayas mand, i en alder af kun 46, falder om med et hjertetilfælde. Død. I dyb sorg begynder Suraya at vende blikket mod sit gamle hjemland. Da hun ser en reportage på tv fra flygtningelejrene i Pakistan, hvor tusindvis af afghanere er stuvet sammen, frysende og sultne, tænker hun: ”Jeg må gøre noget!” 

Og det gør hun. Hun begynder med at samle penge ind blandt sine landsmænd i Virginia og med bundter af hundrededollarsedler gemt under den nyindkøbte burka drager hun på sin første nødhjælpsmission. Hjemme igen i USA grundlægger hun organisationen Help the Afghan Children (HTAC), og mens krigsherrerne kæmper i Afghanistan, samler hun flere penge ind.

Da Taleban i 1996 kommer til magten i Afghanistan og afskærer kvinder og piger fra at modtage lægehjælp og undervisning, beslutter Suraya at lade nødhjælpen gå direkte til at oprette hemmelige lægeklinikker og pigeskoler i Kabuls kældre.

Help the Afghan Children har i dag 100.000 elever indskrevet i deres skoler; heraf 27.000 i Kandahar, der er Talebans højborg.   

Danmark bliver det første land, bogen udgives i; USA og England følger måneden efter.

Suraya Sadeed (f. 1952) har modtaget flere humanitære priser for sit arbejde for Afghanistans børn. Læs meget mere om Suraya her.

Anmeldelser og omtale

"(...) Biografien om Sadeeds rejser og hendes engagement
er fantastisk. Læseren får det hele med, alle de tanker Sadeed har tænkt undervejs, også om hendes splittede kultur med to sæt værdier. " - Stine Charlotte Hansen, Fyens Stiftstidende

" (...) Ubærlig, men nødvendig læsning, og derfor kan DEN FORBUDTE PIGESKOLE også anbefales. " - Lone Nørgaard, Jyllands-Posten

"(...) En dragende og velskrevet selvbiografi om en kvinde, der er villig til at gå hele vejen, for det hun tror på, og som er klar til at sætte sit eget liv på spil for at opnå sine mål. Surayas mod, styrke og engagement er beundringsværdigt og hendes frygtløshed er imponerende (...) Det er tydeligt, at Suraya ikke er bange for nogen – selv ikke Taleban." - oestrogen.dk

Den forbudte pigeskole - E-bog│En kvindes modige kamp for Afghanistans børn
Suraya Sadeed
Oversat af: Lars Rosenkvist
1. udgave 2011
ISBN: 9788712046738
287 sider
Pris: 269,00 kr.
Udgiver: Gads Forlag

 

Forfatter

Suraya Sadeed

Suraya Sadeed

Suraya Sadeed (f. 1952) er født i Afghanistan og flygtede sammen med sin mand til USA i 1979, da Sovjet invaderede landet. Læs mere

Kig i bogen

Se filmen