Ernæring

Ernæring

Mere end mad og drikke

2. reviderede udgave. Bogen er en lærebog for sygeplejestuderende og samtidig velegnet til sundhedsprofessionelle i den kliniske praksis.

Læs mere
Det er en hovedtanke i bogen, at ernæring er et grundlæggende behov, som sygeplejerskerne har ansvaret for. I denne udgave er alle kapitler opdaterede og bearbejdede til danske forhold. Kapitlerne om andre kulturer, diabetes og kronisk obstruktiv lungelidelse er nyskrevne.
 
Bogen rummer dels grundlæggende ernæringsmæssig viden, dels viden om ernæring i forbindelse med forskellige sygdomme og lidelser. Ligeledes beskrives kost i forhold til forskellige aldersgrupper. Bogen fokuserer også på ernæringens betydning for at forebygge sygdom samt over- og underernæring.
 
Alle kapitler indeholder studiespørgsmål og sygeplejefaglige problemstillinger. Teksten er suppleret med mange illustrationer, tabeller og skemaer.
Bogens forfatter

Kjersti Sortland er førstelektor ved Høgskolen i Akershus, Avdelingen for sykepleierutdanning. Hun har undervist sygeplejestuderende i ernæring i mange år.

Indhold
Kap. 1

Ernæring - et vidensområde for sygeplejersken



Kap. 2

Energi og energibehov



Kap. 3

De energigiende næringsstoffer



Kap. 4

Frie radikaler og antioxidanter



Kap. 5

Vitaminer



Kap. 6

Ikke-essentielle næringsstoffer



Kap. 7

Vand, væskebalance og væskebehov



Kap. 8

Mineraler og sporstoffer



Kap. 9

Graviditet og barselsperiode



Kap. 10

Børn og unge



Kap. 11

Ældre og ernæring



Kap. 12

Ernæring, kultur og religion



Kap. 13

Når næringsindtagelsen er utilstrækkelig



Kap. 14

Kost ved livsstilssygomme



Kap. 15

Ernæring ved forskellige sygdomme og sygdomstilstande



Kap. 16

Enteral og parenteral ernæring



Kap. 17

Interaktion mellem medikamenter og næringsstoffer

Ernæring - Mere end mad og drikke
Kjersti Sortland
Oversat af: Jette Rytoft
2. udgave 2008

ISBN: 9788712043621
Antal sider: 308 sider, illustreret
Pris: 369,00 kr.
Udgiver: Gads Forlag