HISTORIEN LEVER i Aarhus

HISTORIEN LEVER i Aarhus er en ny historisk festival som Gads Forlag, Den Gamle By i Aarhus og Historiske Dage står bag.

Det er en festival, som med sin beliggenhed i Den Gamle By vil sætte fokus på historiske emner og bogudgivelser en gang om året i efterårsmånederne og her invitere publikum ind til debatter, forfatterinterviews, talks, oplæsninger o.a.

Festivalen fandt sted for første gang i november 2020 og herunder ligger programmet.

Rundt om en by

11.00-11.30: Rundt om en by

Kom og overvær en indholdsrig og underholdende samtale om Aarhus mellem chefredaktør for Trap Danmark, Niels Elers Koch (født og opvokset i Aarhus), Trap-ambassadør Jeanette Varberg og stadsarkivar i Aarhus Kommune Søren Bitsch Christensen, der har været konsulent og bidragyder til udgivelsen Trap Danmark: Aarhus.

Læs mere og køb din billet her

Om udgivelsen

Trap Danmark 6. udgave, bind 12 giver en omfattende og rigt illustreret, stedsspecifik viden om Aarhus Kommune. I alt har 189 forskere og eksperter bidraget med viden til denne bog om det væsentligste fra Lillering til Gammel Løgten og fra Mejlby til Hvilsted.

Få indsigt i alt fra Moesgaard, Malmros og Marselisborg til festugen, filmbyen og oldtidsfund i Århus Bugt. Bliv klogere på Lars Larsen og Salling Group, og læs om de små, grønne og højtkvækkende løvfrøer i den sydlige del af kommunen. Få indblik i de tre gravlagte personer fra Borum Eshøj, se de første pølsevogne fra Børnenes Kontor, og tag med til kamp med AGF eller til dans hos Bora Bora. Den Gamle By og Aarhus Domkirke er naturligvis også med, ligesom universitetet, letbanen, NorthSide og SPOT Festival har fået plads. Læs desuden om Gellerupplanen, ARoS Aarhus Kunstmuseum og havnens transformation – og træk på smilebåndet over 1970’ernes Århushistorier. Trap Danmark har det væsentligste med. Fra det mest almindelige til det mest specielle.

Opdag Danmark – med Trap.

Bogen kan købes efter arrangementet.

10.000 års epidemihistorie

13.00-13.45: 10.000 års epidemihistorie

I den højaktuelle bog Den fjerde rytter gennemgår Jeanette Varberg, forfatter og museumsinspektør på Nationalmuseet, og Poul Duedahl, forfatter og professor i historie på Aalborg Universitet, de epidemiske sygdommes verdenshistorie fra den tidlige stenalder og frem til i dag. Mød forfatterne og deres medicinske researchpartner, professor dr.med. Lars Østergaard, som blandt andet kommer med sit bud på, om vi kunne have forudset den nuværende pandemi.

Læs mere og køb din billet her

Om udgivelsen 

Frygten for epidemierne er ældgammel, og engang troede man, at de høstede deres ofre fra ryggen af en gustengul hest. Det er da også helt uden sammenligning sygdomme og ikke krige, der udgør verdenshistoriens største dræber. Adskillige gange har epidemier ændret historiens gang og været afgørende for, om imperier bestod eller bukkede under, ligesom de har givet nye muligheder for de overlevende.

For langt de fleste af den moderne verdens indbyggere er det første gang, vi ser effekten af en verdensomspændende epidemi med den angst og destruktion, som følger i slipstrømmen. I et historisk perspektiv var den til gengæld forventelig.

Bogen kan købes efter arrangementet.

100-året for Genforeningen

14.15-15.00: 100-året for Genforeningen

Vi fejrer i år 100-året for Genforeningen, hvor afstemningen om den dansk-tyske grænses placering fandt sted. I denne samtale kan du høre de tre historikere, Poul Duedahl, Elsebeth Aasted Schanz og René Karpantschof, som hver især har udgivet bøger om perioden, tale om, hvorfor det er vigtigt, at vi kender historien, og hvad den har betydet for os i dag.

Årene lige efter 1. Verdenskrig var en kaotisk opbrudstid. Europa skulle finde en ny balance. Det afspejler sig blandt andet i de grænseændringer, der fandt sted i 1920-21. Nogle grænser blev flyttet efter diktat fra krigens sejrherrer, mens andre byggede på afstemninger, der tog hensyn til befolkningens sindelag og selvbestemmelsesret. I dag kan vi se, hvilke konsekvenser grænsernes fastlæggelse fik, og hvordan udviklingen blev i det lange løb.

Læs mere og køb din billet her

Om udgivelserne

Grænseland  af Poul Duedahl

Grænselinjen adskiller to forskellige territorier, lovgivninger og retssystemer – og to befolkningers forskellige syn på, hvad der er væsentligt og uvæsentligt. En grænse er nemlig også en mental barriere, og det har i tidens løb ført til blodige kampe om, hvor den skulle gå. Derfor er Danmarks og Tysklands historie tæt sammenflettet med grænselandets.

Grænsen er nået  af Elsebeth Aasted Schanz og Nils Arne Sørensen
Afstemningsplakater fra grænselandet 1920

I 2020 er det 100 år siden, at afstemningen om den dansk-tyske grænses placering fandt sted. Op til afstemningen blev der agiteret på livet løs, ikke mindst ved hjælp af de plakater, som spiller hovedrollen i denne bog.  Med plakaterne som indgang kommer vi tæt på begivenhederne, argumenterne, bekymringerne og forhåbningerne fra en tid, hvor intet endnu var sikkert. Vi falder ned i en tidslomme, der bringer os ind på livet af datidens mennesker og deres verdenssyn.

De stridbare danskere  af René Karpantschof

Danmarks moderne gennembrudstid var mere vild og spektakulær end hidtil antaget. Det fortæller historiker René Karpantschof i denne overraskende fremstilling af dansk politisk liv som helhed i de epokegørende år 1848-1920.

Som en særlig aktualitet begynder og slutter bogen med den nationale kamp om Slesvig og striden om monarkiets rolle i et moderne demokrati, der med Genforeningen og Påskekuppet begge har 100-års jubilæum i 2020.

Skal fremtidens museer handle om ting eller mennesker?

15.30-16.00: Skal fremtidens museer handle om ting eller mennesker?

Kampen om museerne og deres eksistensberettigelse har til tider været hård. Skulle museer vise genstande eller være for og om folk? Og måtte museer fremvise noget mere nutidigt? Mød to skarpe stemmer, når Kvindemuseets direktør, Julie Rokkjær Birch, og direktør for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, krydser klinger. P1-journalist Tore Leifer interviewer.

Læs mere og køb din billet her