Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 er en lærebog til elever på social- og sundhedsassistentuddannelsen. Bogen indeholder emner, der er relevante for dig både i uddannelsen, i praktikken og i din fremtid som færdiguddannet social- og sundhedsassistent. Den tager udgangspunkt i de faglige og personlige kompetencer, der knytter sig til dette nye fag ifølge uddannelsesordningen.
I det følgende får du en kort gennemgang af bogens opbygning, da det meget gerne skal være nemt for dig at finde rundt i den.
Kapitlernes opbygning
En grundlæggende idé i bogen er at binde fagets teorimål og praktikmål sammen. Derfor er der indsat praktikøvelser i hvert kapitel, som styrker din evne til at koble teori og praksis. Praktikøvelserne er skrevet med udgangspunkt i praktikmålene for uddannelsen. Tanken er, at du under vejledning fra din praktikvejleder kan arbejde med øvelserne i praktikperioderne, og at du på den måde knytter kapitlets emne sammen med det praktiske arbejde på dit praktiksted.
To cases indleder hvert kapitel, der beskriver to forskellige vinkler på samme situation, fx ud fra patientens eller borgerens synsvinkel og ud fra social- og sundhedsassistentens synsvinkel. Til slut i hvert kapitel følger forfatterne op på casene i to refleksionsrum, hvor du kan styrke din evne til at reflektere over situationen fra casene. I “Refleksioner over Case 1” får du eksempler på, hvordan du – ud fra den gennemgåede teori – kan reflektere over situationen i casen. Derefter lægger vi op til, at du selv reflekterer over Case 2 ud fra nogle vejledende spørgsmål. På den måde kan du øve dig i at koble teori og praksis sammen til en helhed ved hjælp af refleksion.
Alle kapitler indeholder en række margenord, der hurtigt giver dig et overblik over teksten og letter arbejdet med at finde relevante afsnit. Fagudtryk, svære ord og vendinger bliver forklaret i ordforklaringer på det opslag, hvor ordet optræder.
Bogen kan læses fra første til sidste side, men du kan også bruge bogen som opslagsværk, hvor du tager udgangspunkt i et enkelt kapitel, der er relevant for temaarbejde, fx specialefag og valgfag.
Bagest i hvert kapitel finder du forslag til litteratur og links.
For nemheds skyld kalder vi social- og sundhedsassistenten for “hun” og patienten eller borgeren for “han”. Mange steder i bogen omtales borgeren, hvor der lige så godt kunne være tale om en patient og omvendt. Her er tanken, at du vælger den målgruppe, der passer til dit praktiksted.
God læselyst!
Pia Stryger
København 2013