En podcastserie om historie

I vores podcastserie Undervejs i historien tager vi dig med ind i forfatterens maskinrum, hvor den historiske bog bliver til. Gad Historie spørger til forfatterens research og de opdagelser og tanker, han eller hun gør sig undervejs, som manuskriptet bliver til, og lader dig komme tættere på fortidens gode historier.

Lyt med her på siden eller i iTunes, i Google Podcasts, på Sticher eller på Spotify.

Producent: Præmis
Vært: Dorte Palle
Udgiver: Gads Forlag
Komponist: Sebastian David Boldsen

Sæson 2020

Andreas Marklund om overvågningens historie

 

Historiker og forskningschef Andreas Marklund er taget til det indre København for at lede efter en kælderskakt, som danner ramme for hans nye bog Overvågningens historie – Fra sorte kabinetter til digital masseovervågning, der udkommer til efteråret. I den kælder begyndte optakten til en politisk skandale i 1969, da studerende protesterede over en hemmelig lyttepost, som de mente, de havde opdaget.

Læs mere om Andreas Marklunds bog her

Michael Stoltze om vilde vidunderlige Danmark

 

Biolog og naturformidler Michael Stoltze har skrevet bogen Vilde vidunderlige Danmark, som knytter sig til DR-serien af samme navn, og som kommer næste år. I denne podcast tager han os med til Møllevigen ved Hammershus på Bornholm, hvor han går på jagt efter vildskaben i den danske natur. 

Varberg og Duedahl om 10.000 års epidemihistorie

 

Arkæolog Jeanette Varberg og professor i historie Poul Duedahl tager på research-tur til Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding, hvor de håber at finde materiale til deres bog Den fjerde rytter – 10.000 års epidemihistorie. Undervejs taler de om historiske epidemier som tuberkulose og den sorte død, og de trækker tråde til COVID-19.

Læs mere om Jeanette Varberg og Poul Duedahls bog her

Karl Peder Pedersen om en kontrærseksuels bekendelser

 

I slutningen af 1800-tallet kæmpede statsministersøn Poul Andræ som én af de første for homoseksuelles rettigheder i Danmark. Historiker Karl Peder Pedersen har skrevet en bog om Poul og hans kamp, som udkommer til næste år, og i denne podcast besøger han Københavns Kommunehospital, hvor Poul forsøgte at få psykiaterne til at se homoseksualitet som medfødt.

Poul Duedahl om grænselandet

 

Professor i historie Poul Duedahl er taget til Kolding for at finde tilbage til dengang, den smalle bro Sønderbro markerede grænsen mellem Danmark og Tyskland. I byen går han på jagt efter motivet fra et maleri, som han har brugt i sin nye bog Grænseland, og som giver et tydeligt billede af den langsomme overgang mellem datidens kongerige og hertugdømmer.

Læs mere om Poul Duedahls bog her

Sæson 2019

Benjamin Asmussen om de danske kinafarer

 

Historiker Benjamin Asmussen beskriver, hvordan Christianshavn engang fungerede som Danmarks svar på Wall Street, da de danske kinafarer sejlede frem og tilbage mellem kejserens Kina og kongens København. Han er aktuel med bogen Kinafarerne, som fortæller om de mennesker, der sejlede med de store kinafarere.

Læs mere om Benjamin Asmussens bog her

Daniel Henschen om dansk missionshistorie

De danske missionærer kæmpede for at udbrede deres tro til resten af verden. Ph.d. i historie Daniel Henschen skriver på en bog om emnet. Undervejs i historien møder ham hos Danmissions arkiv, hvor han skal lytte til de lydoptagelser, som missionærerne sendte hjem. 

Læs mere om Daniel Henschens bog herFlemming Behrendt om Henrik Pontoppidan

Hvem var Henrik Pontoppidan? Det søger journalist Flemming Behrendt at svare på. Undervejs i historien møder ham på vej til Den Sorte Diamant, hvor han skal kigge på fotografier og breve fra forfatterens tid til sin nye bog Livsrusen.

Læs mere om Flemming Behrendts bog herLykke Friis om år 1989 og dets betydning

Europaekspert Lykke Friis spejler år 1989 i nutidens og fremtidens Europa. Hun har inviteret Undervejs i historien til sit hjem i Berlin for at finde spor af Berlinmuren samt at fortælle om sin nye bog Håbets Europa i 89 billeder

Læs mere om Lykke Friis' bog her

 

Peter Henningsen om dengang vi var bønder
 

Museumschef Peter Henningsen skriver i øjeblikket på sin kommende bog Dengang vi var bønder. Han mødes med journalist Dorte Palle på Frilandsmuseet –  Det Gamle Danmark, hvor han fortæller, hvorfor den danske bondekultur er vigtig at forstå i dag, og hvor han afliver myten om den idylliske firelængede gård.
 
Læs mere om Peter Henningsens bog her 

Lars Bisgaard om Christian 2.


Lars Bisgaard afliver myten om kong Christian 2. og sætter kongens europæiske politik i relief til nutidens EU og Brexit. Bisgaard er lektor i historie og aktuel med bogen Christian 2. En biografi. Han er taget til Odense Domkirke, hvor han mødes med journalist Dorte Palle til en samtale om at skrive en biografi om den udskældte Christian 2.

Læs mere om Lars Bisgaards bog her

Kurt Jacobsen om GN Store Nord


Historien om telegrafvirksomheden GN Store Nord begynder med C.F. Tietgen, Børsen og et anker i Nyhavn, hvor professor i historie Kurt Jacobsen, der er aktuel med bogen Store Nordiske, møder Dorte Palle til en snak om, hvilken betydning telegrafvirksomheden har haft og stadig har for globaliseringen.

Læs mere om Kurt Jacobsens bog her

Poul Duedahl om anstalten for åndssvage
  

De åndssvage blev tvangssteriliserede, lå på sovesale og sad på lokum på lange rækker. Professor i historie Poul Duedahl, der er aktuel med bogen Billeder fra en anden verden,  ser på Christian Kellers anstalt med både datidens og nutidens øjne, da han mødes med journalist Dorte Palle ved én af anstaltens filialer på Livø.

Læs mere om Poul Duedahls bog her

Modtag Gads Nyhedsbrev

Ønsker du også nyt om forlagets børnebøger eller lærebøger?

Bestsellere: Historie 

1. Skilleveje

Skilleveje

Carsten Staur fortæller den danske udenrigspolitiks historie gennem en række ned...

Læs mere

2. Anders Lassens krig

Anders Lassens krig

Da tyskerne 9. april 1940 besatte Danmark, følte Anders Lassen sig kaldet til at...

Læs mere

3. Det store Vadehav

Det store Vadehav

Vadehavets natur og kultur, fra hollandske Den Helder i syd til Blåvands Huk i n...

Læs mere

4. Grænseland

Grænseland

Grænselinjen adskiller to forskellige territorier, lovgivninger og retssystemer ...

Læs mere

5. De stridbare danskere

De stridbare danskere

Danmarks moderne gennembrudstid var mere vild og spektakulær end hidtil antaget.

Læs mere