Bogen er bygget i dele, og er fremstillet på en sådan måde, at de studerende kan genkende teorien i de problemstillinger, som de vil møde i den kliniske virkelighed.
Del 1 giver en indføring i psykiatrisk tænkemåde samt forskellige forklaringsmodeller, behandlingsformer og måder at nærme sig det psykiatriske fagområde på. Denne del danner grundlaget for de kliniske kapitler i del 2.
Del 2 er bogens hoveddel, som beskriver de forskellige psykiatriske lidelser og tilstande. I denne del gennemgås desuden børne- og ungdomspsykiatrien samt gerontopsykiatrien på en særdeles grundig måde.
Del 3 beskriver de gældende love, der har betydning for det psykiatriske fagområde, og der lægges op til personlig refleksion i forhold til de etiske dilemmaer, der kan opstå i forbindelse med behandlingen af den psykiatriske patient.
Netop bogens bredde gør den velegnet som grundbog på flere niveauer, i uddannelsen af de sundheds- og socialfaglige faggrupper, i efteruddannelser, til selvstudium og som opslagsbog. For patienten og dennes familie kan bogen også være vigtig i tilegnelsen af viden om psykiske lidelser.