Studiespørgsmål kapitel 20

Spørgsmål 1
Anja er sygeplejestuderende og er elitesportsudøver i sin fritid. Hun oplever ofte, at menstruationerne udebliver i perioder. Hun er bange for, om hun senere vil kunne blive gravid og gennemføre en graviditet baseret på hendes tendens til perioder uden menstruation.
a. Hvorfor udebliver Anjas menstruation i perioder?

Spørgsmål 2
Pernille er sygeplejestuderende og har forsøgt at blive gravid med sin kæreste gennem 7 år. Hun er 165 og vejer 85 kg. Hun henvises til undersøgelse på en gynækologisk afdeling på grund af manglende evne til at opnå graviditet. Ved ultralydsskanning af ovarierne får gynækologen mistanke om polycystisk ovariesyndrom (PCOS) hos Pernille.
a. Hvad er PCOS og hvilke symptomer kan patienter med PCOS have?
b. Hvordan behandles PCOS?

Spørgsmål 3
Hanne er 25 år og har gennem mange år døjet med smerter i den nederste del af abdomen i relation til menstruation. Hun lider ofte af kvalme og opkastninger i de samme perioder. Symptomerne er tiltaget gennem årene, så hun nu også har symptomer uden relation til hendes menstruationer. Egen læge har mistanke om, at Hanne kan have endometriose.
a. Hvad er endometriose? Hvad er patofysiologien bag symptomerne hos patienter med endometriose?
b. Hvordan behandles endometriose?
c. Hvorfor ser man øget forekomst af barnløshed hos patienter med ubehandlet endometriose?

Spørgsmål 4
Pia er 25 år og har opdaget, at hun omkring kønslæberne har udviklet små blomkålsagtige forandringer. Hun har aldrig haft disse før og er bekymret for årsagen.
a. Hvad kaldes disse blomkålsagtige forandringer?
b. Hvorfor opstår de?
c. Er der risici i forbindelse med sygdommen?

Spørgsmål 5
Rikke er 23 år og har gennem flere år levet det vilde liv med mange byture og skiftende seksualpartnere. Nu begynder hun at udvikle svie ved vandladning og ind imellem udflåd fra vagina. Rikke er bekymret og kontakter derfor egen læge, som har mistanke om en kønssygdom og påviser en klamydiainfektion ved podning fra cervix.
a. Hvordan behandles klamydia?
b. Hvilke komplikationer har Rikke risiko for at udvikle?
c. Hvad bør Rikke opfordres til i forbindelse med behandlingen af hensyn til smittens spredning?

Spørgsmål 6
I forbindelse med podningen for klamydia informeres Rikke også om screening for livmoderhalskræft. Hun bliver bekymret for risikoen og stiller egen læge en række spørgsmål om sygdommen, bl.a.:
a. Hvad er årsagen til opståen af livmoderhalskræft?
b. Hvad består screening af livmoderhalskræft af og hvordan foregår den?