Klimaaftryk

På Gads Forlag angiver vi vores udgivelsers klimabelastning fra levering af tryk-pdf og frem til, at færdige bøger leveres til vores lager i Haslev. Vi har hidtil angivet en bogs CO2-fodaftryk i bogens kolofon, men fra 2023 angives aftrykket på bagsiden af bogens omslag på denne vis:

Bogens fodaftryk oplyses også på gad.dk.

Vi inkluderer CO2-udledningen fra alle råvarernes fremstilling: papir, omslagskarton, farve, lim og trykkeriets, bogbinderiets og eventuelle underleverandørers energiforbrug samt alle andre indirekte udledninger, også kaldet emissioner, i virksomhederne, herunder transport af materialer til og mellem producenter. Vi kan foreløbig angive præcise klimaaftryk på ca. 90 % af vores bogproduktion.

Klimaaftrykket på transport fra vores lager til den enkelte bogkøber afhænger af købsformen – dvs. om bogen bringes fra Gads lager til en boghandel eller direkte til en privatadresse – og kan derfor foreløbig kun estimeres. (Derfor angiver vi det ikke, endnu.) Vores mål er at synliggøre klimaaftrykket ved alle leveringsformer.

Emissionsretten – dvs. klimaneutralisering af den enkelte bog – køber vi hos SouthPole.com. Vi støtter produktion af grøn strøm i form af vand- og vindkraft.

Beregning af CO2-aftrykket

CO2-fodaftrykket er beregnet med værktøjet ClimateCalc, der bygger på den europæiske grafiske standard for klimaberegning, som er fastlagt af den europæiske brancheorganisation Intergraf (www.intergraf.eu).

Intergrafs standard er den eneste internationale grafiske standard for klimaberegning, der findes i verden – indtil videre. Standarden er vigtig, idet den sikrer, at alle, der anvender standarden, regner på samme grundlag. Derudover overholder ClimateCalc-beregningsværktøjet kravene til udarbejdelse af klimaregnskaber i henhold til ISO 14064-1, ISO 16759 samt den internationale The Green House Gas Protocol (GHG Protocol).

Læs mere om henholdsvis ClimateCalc, SouthPole og Green House Gas Protokols tre scopes.