Undervisningsmateriale

Gads Børne- og Ungdomsbøger tilbyder undervisningsmateriale til udvalgte bøger. En håndfuld værker, der med relevante temaer for grundskolen kan berige undervisningen.

Spørg Siri


Kathrine Assels’ Spørg Siri  er en rå og rørende ungdomsroman, der egner sig til værklæsning i 9.-10. klasse. Den handler om Siri, der står uden for fællesskabet på 9. klasses årgangen – og om, hvor langt man vil gå for at blive set. Undervisningsmaterialet til romanen danner afsæt for arbejde med temaer som seksualitet, samtykke og grænser i klassen – f.eks. i forbindelse med seksualundervisningen. Materialet er udarbejdet af Ann-Sofie Falberg, pædagogisk konsulent ved CFU. 

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Spørg Siri her

Aldrig bedre


Aldrig bedre er en stærk og rørende ungdomsroman om at miste en ven og kæreste til selvmord. Den er skiftevis fortalt af Emma og Lukas og tematiserer sorg, selvmord, venskab og kærlighed.

Pædagogisk konsulent ved CFU Nordjylland Ann-Sofie Falberg har udarbejdet undervisningsmaterialet, der er oplagt som hovedværk i 9.-10. klasse. Forløbet indeholder kreative opgaver, der lægger op til at arbejde både individuelt og i grupper.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Aldrig bedre her

Der er et sted i helvede


Kristina Aamands ungdomsroman Der er et sted i helvede er en rå og rørende historie om familiehemmeligheder, overgreb, magt og afmagt. Pædagogisk konsulent ved CFU Anette Vestergaard Søberg har udarbejdet undervisningsmateriale til romanen, der bl.a. inddrager lydklip med forfatteren og mulighed for at arbejde kildekritisk med AI i undervisningen. 

Romanen er oplagt som hovedværk i 8.-10. klasse

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Der er et sted i helvede her

Årgang 2024


Hvad kendetegner en kortroman? Og hvilke tematikker, personer, symboler og eventuelle spændingsgreb er på spil i de fem fortællinger af Jonas Kleinschmidt, Laura Ringo, Sanne Søndergaard, Eva Aagaard og Dennis Glintborg? Download lærermiddelforfatter Trine Mays undervisningsforløb til serien, og få masser af kreative opgaver, din klasse kan arbejde med.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Årgang 2024 her

Alt hvad jeg husker

Michala Elks ungdomsthriller Alt hvad jeg husker er et oplagt hovedværk til danskundervisningen i 8.-10. klasse.

Pædagogisk konsulent Jan Frydensberg har udarbejdet undervisningsmaterialet, der indeholder en introduktion til læreren og kreative opgaver til før, under og efter læsning.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Alt hvad jeg husker her

Jørgen Pingvin

Undervisningsmaterialet til billedbøgerne om Jørgen Pingvin tager udgangspunkt i de to første titler: Jørgen Pingvin bygger en hund, der hedder Arne og Jørgen Pingvin bygger noget, der kan flyve meget højt. Det er imidlertid muligt at overføre flere af opgaverne til de andre bøger i serien.

Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Maria Louise Bjørn Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Jørgen Pingvin her

Årgang 2023

Årgang 2023 er fortsættelsen på Gads kortroman-serie til de 13-16-årige. Her giver fem af tidens markante ungdomsforfattere deres bud på historier med udgangspunkt i det samme tema.  I Årgang 2022 var temaet HEMMELIGHEDER, mens det i Årgang 2023 er USKYLD.

De fem romaner er som ungdommen, vidt forskellige, og fortællingerne udfolder uskyldsbegrebets mange facetter i overgangen fra barndom til ungdomsliv. Med afsæt i det fælles tema, vil man kunne arbejde med Årgang 2023 på forskellige måder. Man kan vælge, at hele klassen læser samme titel som i den traditionelle værklæsning. Men det vil også være muligt, at eleverne læser forskellige noveller, og det fælles tema bliver dermed dét, klassen samles omkring.

Undervisningsmaterialet er udviklet af Ann-Sofie Falberg.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Årgang 2023  her

Dronningerækken

Historie handler om andet end gamle hvide mænd og store krige. Alligevel kan man godt tvivle, når man ser på kanonpunkterne, historiebøgerne og fagportalernes forløb. Pigernes og kvindernes historie glimrer ofte ved deres fravær. Bogen Dronningerækken vender op og ned på dette, og i det tilhørende undervisningsmateriale kan du og dine elever dykke ned i de danske dronningers historie og undersøge, hvad der skete i Danmark på dronningerne samtid.

Undervisningsmaterialet er inddelt i seks forskellige temaer, så der er mulighed for at plukke i historien og arbejde med et særligt tema/periode, eller lade eleverne fordybe sig i forskellige temaer/historiske perioder. Elevopgaverne er kreative, her inviteres eleverne bl.a. til at lege med historiefortællingen.

Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Lars Allan Haakonsen, der blandt andet er fagkonsulent hos CFU Nordjylland og ophavsmand til historiefidusen.dk.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Dronningerækken  her

Trolden på tredje

I Trolden på tredje og to andre eventyr puster Martin Glaz Serup og Kristian Eskild Jensen nyt liv til den eventyrlige fortælletradition. Bogen rummer tre dramatiske og drabelige eventyr, der er oplagte i grundskolens litteraturundervisning fra mellemtrinnet og op.
De tre moderne eventyr har tydelige intertekstuelle referencer til både H.C. Andersen, Ole Lund Kirkegaard og andre nyere tekster. Sproget er nutidigt og direkte, og eventyrerne afsluttes med en morale.

Materialet består af tre selvstændige undervisningsforløb, og det er dermed muligt at arbejde med hele værket eller udvælge et eller flere eventyr, eleverne kan fordybe sig i.
Med udgangspunkt i elevens oplevelse af teksten og den enkelte teksts potentialer tages eleverne igennem en række opgaver, der udfordrer deres forforståelse, kendskab til eventyrgenren og egen tolkning af teksten. Der stilles skarpt på intertekstualitet og forfatterkommentarer. Under hvert eventyr er indlagt mindre elevproduktioner. Til hvert eventyr er udarbejdet elevark til stilladsering af opgaverne.

Materialet er udarbejdet af Anja Godtliebsen

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Trolden på tredje her

Sød og blød

Den anmelderroste grafiske roman Sød og blød af Zakiya Ajmi og Kathrina Skarðsá er bog fuld af plottvist og eksperimenterende genrehybrider. Værket, der starter som en klassisk ungdomsfortælling om forelskelse, bekymringer og venskaber tager pludselig en uventet drejning, og udvikler sig til en feministisk gyser. Verbalteksten, som fortælles af Noura, beskriver udfordringerne i Ekspresssliks lokaler og personernes bekymringer, mens billedsiden både underbygger, men også tilføjer ekstra lag til fortællingen. Det er i dette net af symbolske ledetråde, at Sød og Bløds handling og temaer udfoldes, og inviterer læseren til at gå i dybden for at fange historiens mange lag.  Sød og blød er dermed et eksempel på moderne ungdomslitteratur i sin mest originale form.

I undervisningsmaterialet skal eleverne arbejde med analyse og fortolkning af værkets handling gennem kreative opgaver. Opgaverne retter sig mod de ældste udskolingsklasser.   

Materialet er udarbejdet af Maria Louise Bjerrum

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Sød og blød her

Årgang 2022

Årgang 2022 er startskuddet på en ny serie af noveller til de 13-16-årige, hvor fem af tidens markante ungdomsforfattere giver deres bud på historier med udgangspunkt i det samme tema. I Årgang 2022 er temaet HEMMELIGHEDER. Historierne er vidt forskellige, men favner på hver deres måde den sårbarhed, der tit følger med, når man har en hemmelighed.

Med afsæt i det fælles tema, vil man kunne arbejde med Årgang 2022 på forskellige måder. Man kan vælge, at hele klassen læser samme titel som i den traditionelle værklæsning. Men det vil også være muligt, at eleverne læser forskellige noveller, og det fælles tema bliver dermed dét, klassen samles omkring.

Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Årgang 2022 her

Byg en bedre verden med Shane

I Byg en bedre verden med Shane formidles de 17 verdensmål, og bogen rummer konkrete bud på, hvordan man kan kreativt kan arbejde med målene i indskolingen og på mellemtrinnet.

Undervisningsmaterialet tager afsæt i et udvalg af bogens kapitler og aktiviteter og kommer med forslag til, hvordan målene kan indgå i samtaler og refleksioner i klassen. Ydermere er her ideer til, hvordan aktiviteterne kan inddrages og udbygges i mindre projekter.

Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Byg en bedre verden med Shane her

Dukkemageren

Dukkemageren blev Thorstein Thomsens sidste roman. Han efterlod sig et omfattende forfatterskab og blev en markant skikkelse inden for dansk børne- og ungdomslitteratur. Dukkemageren er et eventyr, der rummer mange lag, og det gør den yderst relevant som værklæsning i grundskolens litteraturundervisning i 6.-7. klasse.

Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Dukkemageren her

Hovedbrud i udbrud

Velfortalt, indsigtsfuld og umådelig spændende fagbog, som belyser en lang række emner fra både den naturvidenskabelige og filosofiske vinkel, der kan være svære at forstå og begribe for både børn og voksne.

Anbefales til mellemtrinnet og udskolingen.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Hovedbrud i udbrud her

Sukkerkold

Sukkerkold er en spændende og troværdig fortalt historie om et presset ungdomsliv, hvor pengene er små, og baglandet ikke er i stand til at hjælpe, og hvor Sugardating pludselig synes at være løsning på den 17-årige Milles problemer.

Aktuel bog til undervisning fra 7. klasse.
Undervisningsmaterialet er udviklet af Jan Frydensbjerg.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Sukkerkold og find lektørudtalelse her

Topscorer

Topscorer en ungdomsroman om fodboldtalentet Younes, der balancerer mellem to kulturer.

Bogen henvender sig i høj grad til unge, der interesserer sig for fodbold. Romanen vil kunne fange en læsergruppe, der måske ikke opfatter sig selv som læsere. Det gør Topscorer til et vigtigt værk, da den favner en lystlæsning, der også vil kunne anvendes i undervisningen.

Fra 8. klasse.
Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Topscorer og find lektørudtalelse her

Den døde dame

Den døde dame er en underholdende roman om københavnerpigen Vera på 13 år, som kommer på en udfordrende og farlig tur til Bornholm. Vi er i 1950'erne, hvor meget er anderledes i forhold til i dag.
Historien er fængende og tidsbilledet er godt, som det ofte er i Thorstein Thomsens børne- og ungdomsbøger. Medvirkende til en god læseoplevelse er også en fin, lidt retro, forside og en overskuelig mængde tekst på siderne.
Thorstein Thomsen, giver baggrundsoplysninger om historiens tilblivelse og gode råd til, hvordan man opbygger et plot.

“Anbefales til fritidslæsning samt læsning og snak i en klasse."– Lektørudtalelse

Fra 7. klasse.
Undervisningsmaterialet er udviklet af Thorstein Thomsen.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Den døde dame og find lektørudtalelse her

Fuld af liv Natasja og Spillemand Kim Larsen

Bøgerne Fuld af liv Natasja og Spillemand Kim Larsen tegner et portræt af kunstneren og mennesket bag Natasja og Kim Larsen, og både tekst og illustrationer indbyder eleverne til at gå på opdagelse i Natasjas og Kim Larsens barndom og ungdom, inden de blev kendte, og i deres liv som udøvende kunstnere og folkeeje. 

I undervisningsmaterialet skal eleverne arbejde med den viden, de får om Natasja og Kim Larsen, og omsætte denne til egne produkter blandt andet foldebøger. Desuden skal de dykke ned i Natasjas og Kim Larsens tekstunivers og arbejde med fortolkning på forskellige planer, da eleverne både gennem illustrationer og meddigtning skal bearbejde den viden, de får om kunstneren gennem bøgerne. 

Materialet er målrettet 3. og 4. klassetrin og er opbygget med en førlæsningsdel, hvor eleverne skal undersøge deres forhåndsviden om kunstneren og efterfølgende erfarer, hvordan og hvor hurtigt de opnår ny viden blot ved at undersøge omslaget og forsatsbladet. Denne opdagelse vil motivere deres fortsatte læsning. Efterfølgende er der opgaver, mens eleverne læser, hvor de blandt andet skal arbejde med nøgleord om Kim Larsen og Natasja og omsætte den viden, de får undervejs, til egne produkter. Afslutningsvis er der opgaver til, efter at værket er læst. Her skal eleverne undersøge det aftryk, Natasja og Kim Larsen har sat for eftertiden ved eksempelvis at interviewe fans og/eller besøge mindesmærker rejst over Kim Larsen og Natasja.

Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Fuld af liv Natasja og find lektørudtalelse her
Læs mere om Spillemand Kim Larsen og find lektørudtalelse her

Den store bandebog

Den store bandebog sætter fokus på bandeord, brugen af dem, og hvor de kommer fra.

I denne lærervejledning er opgaverne tilrettelagt med det formål, at eleverne får fokus på deres sprog og opnår en nysgerrighed og refleksion over, hvordan vi bruger sproget, og hvordan vores sprog hele tiden udvikler sig og bliver påvirket af en global verden. Desuden lægger opgaverne op til, at eleverne opnår viden om sproglig ”kontekst”, og at sproget, i denne sammenhæng bande- og skældsord, opleves forskelligt fra generation til generation eller fra kultur til kultur.

Fra 6. klasse.
Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Den store bandebog og find lektørudtalelse her

Vulkan

Vulkan er en YA-roman om Anna, der har boet på krisecenter og nu kæmper for at starte på en frisk.

I undervisningsmaterialet arbejdes der med fortolkning af sammenhængen mellem Annas kamp og de faktasider om vulkaner, der supplerer romanens handling. Undervisningsmaterialet er opbygget med opgaver til før læsning, under læsning og efter læsning.

“Anbefales på det varmeste. Et godt bud på klassesæt til udskolingen.” – Lektørudtalelse

Fra 7. klasse.
Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Læs mere om Vulkan og find lektørudtalelse her