Poul Duedahl

Poul Duedahl

Poul Duedahl, f. 1973, er professor i historie på Aalborg Universitet og har udgivet en lang række bøger om forskelligartede emner. Altid med et kulturhistorisk touch.

Om forfatteren

Det gælder fx bogen Gudhjemtid fra 2017, der handler om tidsopfattelsens danmarkshistorie, og som udkom i hele 140.000 fysiske eksemplarer. Han har også skrevet bogen Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen, som handler om alt det, der i tidens løb er endt i historiens store glemmebog. Bogen var den officielle udgivelse i forbindelse med historiefestivallen Golden Days 2018 og blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og Blixenprisen. Den dannede desuden baggrund for tv-serien 'Danmarkshistorien på vrangen', som blev vist på DR2. Han er også forfatter bag bogen Grænseland, der udkom i maj 2020 i forbindelse med tv-serien på DR1 af samme navn i anledning af 100-året for Genforeningen.

Han har en fast klumme i Weekendavisen, fungerer som historisk konsulent for danske filmskabere, tv-producere og skønlitterære forfattere, og er en yderst søgt foredragsholder. Han har som den første desuden modtaget prisen for Årets Historiske Bog hele tre gange.

Interessen for kulturhistorien er nærmest medfødt. En slægtning var en kendt folkemindesamler og barndommens store idol, tegningerne i børnehaven var spækket med historiske genstande, og som 14-årig fik han fri for skole for at udpege nedrevne middelalderkirker og udgrave dem i samarbejde med Nationalmusset.

I dag lever og ånder han for at formidle viden om fortiden. Det er nemlig historien, som leverer forklaringen på, hvorfor vi har indrettet vores samfund, som vi har. Det er nemlig den, påpeger Duedahl, som gør det muligt at orientere sig i tilværelsen, finde meningen med vores handlinger og udpege de værdier, som vi er fælles om. Derfor er den værd at kende til. For et menneske, der har mistet sin hukommelse, ved ikke, hvem det er.