Sophie Souid

Sophie Souid

Sophie Souid er børnebogsforfatter, oversætter og podcastvært. Hun har en baggrund i modebranchen og har rejst verden rundt, men måtte helt til New York, før hun fandt sin rette hylde – i børnelitteraturen.

Om forfatteren

Sophie er kendt for sin humoristiske, tempofyldte skrivestil, der samtidig er vedkommende og spejler udfordringer, som børn i målgruppen kan relatere til. Hun debuterede i 2018 med Død over Tandfeen, men har allerede en lang række udgivelser i bagagen, der både tæller billedbøger, julekalendere, spændingsromaner og tegneserier. Sophie har vundet flere litterære priser og blev i 2023 tildelt G.E.C. Gads Hæderspris. Hendes gennembrud blev med tegneserien MØGMIS, som hun har lavet sammen med illustrator Thomas Hjorthaab. MØGMIS har også flere nomineringer og priser på samvittigheden og har desuden vundet en Orlapris. Serien om den hævntørstige kat er solgt til oversættelse i Norge, Italien, Finland og Frankrig. Sammen med Thomas Brunstrøm er Sophie desuden vært på podcasten Fuld af Løgn, når hun ikke holder foredrag og workshops om sit forfatterskab på landets skoler og biblioteker, hvor hun inviterer børnene med ind i sit univers.

Foto: Simon Klein-Knudsen

Q&A med forfatteren

Hvordan begyndte dit forfatterskab?

​Jeg har altid fortalt historier. Til alle, der gad at lytte. Men jeg havde glemt hvor meget, jeg elskede at skrive, før en god ven huskede mig på det. Det var ikke en lige - eller let vej for mig. Men da det lykkedes, var det, som om noget klikkede på plads. Tænkt at kunne leve af sin fantasi. Og af at være barnlig. Jeg priser mig virkelig lykkelig.

Hvad inspirerer dig?

Ideerne er alle vegne. I luften, i interaktioner, inderst inde. Jeg har en forkærlighed for det skæve. Det mellem linjerne og det, som er lige foran os - men som man ikke altid kan se med det blotte øje.

Hvordan er din skriveproces?
 
Min proces er en legeplads. Nogle gange er mine fortællinger karakterdrevne. Andre gange plotdrevne. Men fælles er, at de altid tager afsæt i de dybe følelser. Også når jeg skriver tempo, action og humor. Og så skriver jeg bedst, når det er mørkt. Og redigerer skarpest, når det er lyst. Det er ret upraktisk. 

Er der noget særligt, du godt kan lide ved at skrive til børn?

At jeg kan tage børnene med på en rejse. Til et univers, hvor der er højt til loftet, og hvor jeg måske kan være med til at plante nogle små, gode frø hos dem. Give dem noget at spejle sig i. Noget at grine af. Og noget, der varmer om hjertet. Det er et stort ansvar, vi børnebogsforfattere har. Og det er jeg meget bevidst om.

Hvordan fik du idéen til Fødselsdagsønsket, der blev stjålet?
 
Fortællingen kommer lige fra hjertet og tager udgangspunkt i min egen historie og i min egen sorg. Jeg har skrevet bogen til min søn og til alle andre børn, som kan have glæde af at få hjælp til at oversætte deres følelser og give slip på det, de ikke kan kontrollere. Det er en vigtig del af helingsprocessen. Både for os store og for de små.