En podcastserie om historie

I vores podcastserie Undervejs i historien tager vi dig med ind i forfatterens maskinrum, hvor den historiske bog bliver til. Gad Historie spørger til forfatterens research og de opdagelser og tanker, han eller hun gør sig undervejs, som manuskriptet bliver til, og lader dig komme tættere på fortidens gode historier.

Lyt med her på siden eller i iTunes, i Google Podcasts, på Sticher eller på Spotify.

Producent: Præmis
Vært: Dorte Palle og Anna Houkjær
Udgiver: Gads Forlag
Komponist: Sebastian David Boldsen

Sæson 2022

Birgit Løgstrup om Bundet af kønnet

 

Vi banker på hos Frilandsmuseet nord for København. Museet er lukket for sæsonen, men Undervejs i Historien har sammen med forfatteren Birgit Løgstrup fået lov til at bevæge sig ind i nogle af de miljøer, som forfatteren indgående beskriver i sin nye bog Bundet af kønnet – om pigeliv på landet i 1700-tallet.

Læs mere om bogen her

Grethe Jacobsen om Magtens kvinder

 

I 1400- og 1500-tallets Danmark sad en række adelige kvinder som herremænd rundt om i landet med stor magt på lige fod med mændene. Alligevel er de blevet glemt af historikerne. Tag med forfatter Grethe Jacobsen til Vallø Slot og hør om nogle af de kvinder, vi møder i hendes bog Magtens kvinder, der sætter fokus på kvinder og køn i danmarkshistorien.

Læs mere om bogen her

Jeanette Varberg om Urtid

 

Arkæolog Jeanette Varberg låser os ind på et mennesketomt Nationalmuseum, hvor de ypperste genstande fra vores tusindårige fortid er udstillet. Vi befinder os i museets oldtidssamling – Jeanette Varberg vil vise os nogle af de genstande, som har inspireret hende til at skrive bogen Urtid. En bog om de tidligste tider. Og om den tusindårige udvikling fra de allerførste mennesker kom til Danmark frem til vikingernes fascinerende verden.

Læs mere om bogen her

Marie Riegels Melchior og Mikkel Venborg Pedersen om Moden i Danmark gennem 400 år


Høj hat og frakke. Det store skrud og fjer i hatten. Haremsbukser og hønsestrik. Pels og performance-wear. Vintage, genbrug og bæredygtig mode. Klæder skaber folk. Men normerne for, hvad der er chikt og moderne – eller passende frigørende og pirrende – kommer og går: Forandring og nyheder er modens DNA. Marie Riegels Melchior og Mikkel Venborg Pedersen indfører os i modens historie.

Læs mere om bogen her

Sæson 2021

Jesper Vazcy Kragh og Erling Frederiksen om IQ 75

Defekte, undermålere og minusindivider. Åndssvage har haft mange navne i tidens løb. Det gælder også Erling Frederiksen, hvis lange rejse gennem danske institutioner begyndte kort efter fødslen i 1941. I over 40 år var Erling anbragt uden for hjemmet. I dette afsnit af Undervejs i historien mødes forfatter Jesper Vazcy Kragh med Erling, og de forsøger at finde svar på hvorfor Erling endte som blind passager i den danske åndssvageforsorg.

Læs mere om bogen her

Rasmus Glenthøj om Union eller undergang


Historiker Rasmus Glenthøj tager os med til Toldboden i København, hvor de svenske og norske studenter lagde til Sankthansaften i 1845. De skulle deltage i et stort skandinavisk studentermøde og tale om Nordens fremtid. Glenthøj har skrevet bogen Union eller undergang – en dramatisk fortælling om, hvor tæt et forenet Skandinavien var på at blive virkelighed i midten af 1800-tallet.

Læs mere om bogen her

Jørn Henrik Petersen om Julius Bomholt


Undervejs i historien er inviteret med til Esbjerg af professor Jørn Henrik Petersen. Kælderen under Esbjerg Bibliotek huser nemlig Julius Bomholts private arkiv, der har et omfang, der kan tage pusten fra de fleste. Et arkiv Jørn Henrik Petersen har brugt flittigt i arbejdet med sin biografi om Danmarks første kulturminister.

Læs mere om bogen her

Martin Zerlang om Danmark set gennem en bilrude


Martin Zerlang, professor i litteraturvidenskab og moderne kultur på Københavns Universitet, har skrevet Danmark set gennem en bilrude – en bog om bilens kulturhistorie i Danmark. I denne podcast tager han os med til et af de mest larmede steder i Danmark, under Bispeengbuen i Københavns Nordvestkvarter. Her fortæller han om de markante hjulspor, bilen har sat i arkitektur, litteratur, film og populærkultur.

Læs mere om Martin Zerlangs bog her

Anders Otte Stensager om Christian den Grusomme

 

Anders Otte Stensager har skrevet om en af nazismens store forbrydere, Christian Wirth, der fik omkring 1,7 mio. mennesker på samvittigheden som administrator for nazisternes tre udryddelseslejre Belzec, Sobibor og Treblinka. Erfaringen havde han fra det hemmelige eutanasiprogram T4, hvor han i 1939-1941 var en af gerningsmændene bag mindst 70.000 mord på personer, Det 3. Rige ikke havde plads til. Stensager kan med bogen afsløre flere hidtil ukendte danske vinkler på historien og tager os blandt andet i denne podcast med til Burmeistergade, hvor et af de danske ofre boede.

Læs mere om Anders Otte Stensagers bog her

Sæson 2020

Andreas Marklund om overvågningens historie

 

Historiker og forskningschef Andreas Marklund er taget til det indre København for at lede efter en kælderskakt, som danner ramme for hans nye bog Overvågningens historie – Fra sorte kabinetter til digital masseovervågning. I den kælder begyndte optakten til en politisk skandale i 1969, da studerende protesterede over en hemmelig lyttepost, som de mente, de havde opdaget.

Læs mere om Andreas Marklunds bog her

Michael Stoltze om vilde vidunderlige Danmark

 

Biolog og naturformidler Michael Stoltze er medforfatter på bogen Vilde vidunderlige Danmark, som knytter sig til DR-serien af samme navn. I denne podcast tager han os med til Møllevigen ved Hammershus på Bornholm, hvor han går på jagt efter vildskaben i den danske natur. 

Læs mere om bogen her

Varberg og Duedahl om 10.000 års epidemihistorie

 

Arkæolog Jeanette Varberg og professor i historie Poul Duedahl tager på research-tur til Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding, hvor de håber at finde materiale til deres bog Den fjerde rytter – 10.000 års epidemihistorie. Undervejs taler de om historiske epidemier som tuberkulose og den sorte død, og de trækker tråde til COVID-19.

Læs mere om Jeanette Varberg og Poul Duedahls bog her

Karl Peder Pedersen om en kontrærseksuels bekendelser

 

I slutningen af 1800-tallet kæmpede statsministersøn Poul Andræ som én af de første for homoseksuelles rettigheder i Danmark. Historiker Karl Peder Pedersen har skrevet en bog om Poul og hans kamp, som udkommer til næste år, og i denne podcast besøger han Københavns Kommunehospital, hvor Poul forsøgte at få psykiaterne til at se homoseksualitet som medfødt.

Læs mere om Karl Peder Pedersens bog her

Poul Duedahl om grænselandet

 

Professor i historie Poul Duedahl er taget til Kolding for at finde tilbage til dengang, den smalle bro Sønderbro markerede grænsen mellem Danmark og Tyskland. I byen går han på jagt efter motivet fra et maleri, som han har brugt i sin nye bog Grænseland, og som giver et tydeligt billede af den langsomme overgang mellem datidens kongerige og hertugdømmer.

Læs mere om Poul Duedahls bog her

Sæson 2019

Benjamin Asmussen om de danske kinafarer

 

Historiker Benjamin Asmussen beskriver, hvordan Christianshavn engang fungerede som Danmarks svar på Wall Street, da de danske kinafarer sejlede frem og tilbage mellem kejserens Kina og kongens København. Han er aktuel med bogen Kinafarerne, som fortæller om de mennesker, der sejlede med de store kinafarere.

Læs mere om Benjamin Asmussens bog her

Daniel Henschen om dansk missionshistorie

De danske missionærer kæmpede for at udbrede deres tro til resten af verden. Ph.d. i historie Daniel Henschen skriver på en bog om emnet. Undervejs i historien møder ham hos Danmissions arkiv, hvor han skal lytte til de lydoptagelser, som missionærerne sendte hjem. 

Læs mere om Daniel Henschens bog her



Flemming Behrendt om Henrik Pontoppidan

Hvem var Henrik Pontoppidan? Det søger journalist Flemming Behrendt at svare på. Undervejs i historien møder ham på vej til Den Sorte Diamant, hvor han skal kigge på fotografier og breve fra forfatterens tid til sin nye bog Livsrusen.

Læs mere om Flemming Behrendts bog her



Lykke Friis om år 1989 og dets betydning

Europaekspert Lykke Friis spejler år 1989 i nutidens og fremtidens Europa. Hun har inviteret Undervejs i historien til sit hjem i Berlin for at finde spor af Berlinmuren samt at fortælle om sin nye bog Håbets Europa i 89 billeder

Læs mere om Lykke Friis' bog her

 

Peter Henningsen om dengang vi var bønder
 

Museumschef Peter Henningsen skriver i øjeblikket på sin kommende bog Dengang vi var bønder. Han mødes med journalist Dorte Palle på Frilandsmuseet –  Det Gamle Danmark, hvor han fortæller, hvorfor den danske bondekultur er vigtig at forstå i dag, og hvor han afliver myten om den idylliske firelængede gård.
 
Læs mere om Peter Henningsens bog her 

Lars Bisgaard om Christian 2.


Lars Bisgaard afliver myten om kong Christian 2. og sætter kongens europæiske politik i relief til nutidens EU og Brexit. Bisgaard er lektor i historie og aktuel med bogen Christian 2. En biografi. Han er taget til Odense Domkirke, hvor han mødes med journalist Dorte Palle til en samtale om at skrive en biografi om den udskældte Christian 2.

Læs mere om Lars Bisgaards bog her

Kurt Jacobsen om GN Store Nord


Historien om telegrafvirksomheden GN Store Nord begynder med C.F. Tietgen, Børsen og et anker i Nyhavn, hvor professor i historie Kurt Jacobsen, der er aktuel med bogen Store Nordiske, møder Dorte Palle til en snak om, hvilken betydning telegrafvirksomheden har haft og stadig har for globaliseringen.

Læs mere om Kurt Jacobsens bog her

Poul Duedahl om anstalten for åndssvage
  

De åndssvage blev tvangssteriliserede, lå på sovesale og sad på lokum på lange rækker. Professor i historie Poul Duedahl, der er aktuel med bogen Billeder fra en anden verden,  ser på Christian Kellers anstalt med både datidens og nutidens øjne, da han mødes med journalist Dorte Palle ved én af anstaltens filialer på Livø.

Læs mere om Poul Duedahls bog her

Modtag Gads Nyhedsbrev

Ønsker du også nyt om forlagets børnebøger eller lærebøger?

Bestsellere: Historie 

1. Damer der var for meget

Damer der var for meget

Damer der var for meget fortæller historien om en flok skandinaviske kvinder, de...

Læs mere

2. Kinesisk litteratur i 3000 år

Kinesisk litteratur i 3000 år

Bogen er antologi, litteraturhistorie og opslagsværk i ét og præsenterer mesterv...

Læs mere

3. Erik den Røde

Erik den Røde

Tag med på en opdagelsesrejse – i bil og båd, til fods og med flysimulator – til...

Læs mere

4. De små skibe

De små skibe

En fascinerende historie om ny og gammel skibsteknologi, om tradition og rødder ...

Læs mere

5. Saxbo og Nathalie Krebs

Saxbo og Nathalie Krebs

Rene farver, enkle former, reelt håndværk og god teknik.

Læs mere