Julius Bomholt

Julius Bomholt

Fra idé til handling

Biografien om Julius Bomholt, socialdemokratisk politiker og forfatter, der var en af det 20. århundredes helt store politiske skikkelser.

-Berlingske
Pris: 399,95 kr.
Køb
Læs mere

Julius Bomholt, socialdemokratisk politiker og forfatter, var en af det 20. århundredes helt store politiske skikkelser. Han var i årtier den drivende kraft i formuleringen af sit partis kulturpolitik og blev i 1961 Danmarks første kulturminister. Det er dog mere mennesket end den politiske udvikling, der er i centrum for Jørn Henrik Petersens fortælling om Bomholt. 

Han voksede op i et arbejderhjem i Silkeborg og blev teolog. Vi følger ham fra højskoletiden over årene som folketingsmand og byrådspolitiker. Vi møder ham som radiorådsformand under besættelsens svære år, to gange som formand for Folketinget og i knap ti år en meget aktiv undervisnings-, social- og kulturminister. Altid kredsende om, hvordan et fællesskab bygges og altid med det grundlæggende synspunkt, at livsidéen skal omsættes til handling. 

Bomholt lever sit liv mellem mange spændinger og gennemløber en udvikling fra ”ilter radikaler” over frustration til modenhed – fra ”Arbejderkultur” til ”Kulturen for Folket”. Til sidst hældes han ned ad brættet og må drage hjem til Digterhjemmet i Sønderho med mange planer, men kun et plagsomt år får han, før han dør i Sønderho i 1969.

Anmeldelser og omtale

 "Jørn Henrik Petersen har skrevet en i alle henseender stor biografi om det modsætningsfyldte politiske menneske Julius Bomholt. (...) Vi føres nuanceret og grundigt gennem et for dansk politisk historie vigtigt menneskes liv. Dette er den ultimative Bomholt-biografi. (...) en politisk biografi, som giver nutidens politik et dybdeperspektiv. Det er langt fra alle politiske biografier, der når dette dobbeltmål." – Peter Nedergaard, Berlingske

 "Billedet af Bomholt bliver klart som aldrig før i Jørn Henrik Petersens store biografi, som er baseret på et enormt materiale. Også de hede kærlighedsbreve, som den unge Bomholt skriver til sin tilkommende hustru, Ne, efter lykkelige nætter på hotel. (...) en kraftpræstation." – Jes Stein Pedersen, Politiken

"En vægtig biografi (...) En velskreven vigtig udgivelse, fint illustreret ved kendte og hidtil ukendte fotos samt mange og instruktive tegninger (karikaturer) i tiden." – Georg Metz, Dagbladet Information

"...en righoldig og flot bog..." – Kristeligt Dagblad

"Jørn Henrik Petersen er både en vidende og velskrivende person. Denne bog er ingen undtagelse. Den er velresearchet og detaljeret (...) ... biografien om Julius Bomholt liv og virke skal stærkt anbefales." – historie-online.dk

Lyt til podcast om bogen

Undervejs i historien

Jørn Henrik Petersen om Julius Bomholt


Undervejs i historien er inviteret med til Esbjerg af professor Jørn Henrik Petersen. Kælderen under Esbjerg Bibliotek huser nemlig Julius Bomholts private arkiv, der har et omfang, der kan tage pusten fra de fleste. Et arkiv Jørn Henrik Petersen har brugt flittigt i arbejdet med sin biografi om Danmarks første kulturminister.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse
Forside                                                                                           


                                                                                    
 
Julius Bomholt - Fra idé til handling
Jørn Henrik Petersen
1. udgave 2021
Hardcover
ISBN: 9788712064947
Antal sider: 616
Pris: 399,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 07-09-2021

Kig i bogen