Erik den Røde

Erik den Røde

Tag med på en opdagelsesrejse – i bil og båd, til fods og med flysimulator – til norrøne bosættelser i polare egne.

Pris: 299,95 kr.
Køb
Læs mere

Sagaen om Erik den Røde er kort. Den fortæller, at han flygter fra Norge til Island efter et drab, gifter sig ind i en høvdingeslægt, indleder en lille krig, udforsker et velvoksent land mod vest og kalder det Grønland. Så grundlægger han et nybyggersamfund på Grønland, før landet bliver kristnet mod hans vilje, og sønnerne udforsker Amerika. 

På fem minutter har du overblik over alt, hvad vi ved om Erik den Røde. 

Og dog. For bag sagaernes fortættede formuleringer gemmer der sig et hav af begivenheder og sammenhænge, som endnu ikke er opdaget. 

I denne bog undersøger Øystein Morten, hvad Erik den Røde egentlig var ude efter på Grønland, og hvad der var baggrunden for rejserne videre vestpå til Vinland. 

Tag med på en opdagelsesrejse – i bil og båd, til fods og med flysimulator – til norrøne bosættelser i polare egne.

Anmeldelser og omtale

 "Fremragende og meget anderledes form for historieskrivning." – Tidskriftet Epsilon

"Absolut imponerende. ... Underholdende og giver historisk viden til os på en sjov måde."
– Historie-online.dk

"En forrygende god bog. ... Et faglitterært mesterværk, hvor skrivestil og fortælleteknik kombineres med nærlæsning af kilder og af landskaber, så Erik den Røde bliver nærværende for os. ... Det hele er fortalt så verden bliver ny og eventyrlig. Bogen kan også ses som et vellykket udtryk for det skred der sker i de litterære genrer i disse år, hvor faglitterære genrer folder sig ud i nye former, der arbejder med skønlitterære fortælleformer, men som holder sig strengt til fakta. Det er som science-fiction uden fiction. Det er pragtfuld læsning." – Netavisen Pio

"Historien om Erik den Røde og hans opdagelsesrejser i polarlandene præsenteres her i et forrygende historisk og biografisk værk, der samtidig giver den historisk interesserede læser et unikt blik ind i vikingetidens verden. ... Fantastisk underholdende, sjov og lærerig bog, der videreformidler en blændende historisk viden. Hele vikingetidens verden kommer til syne i Mortens helt unikke måde at præsentere et stof, der bygger på en imponerende indlevelse i emnet." – Lektørudtalelse

Q&A med forfatteren

Hvorfor har du skrevet en bog om Erik den Røde?

Det startede med, at jeg skrev om den norske konge Olav Tryggvason (i bogen Jakten på Olav Tryggvason, hvor jeg fandt ud af, at denne norske heltekonge faktisk var en dansk høvding). Ifølge sagaen havde Olav en hyrde ved navn Lejf Erikssøn, en grønlænder, der var rejst til Norge, en mand, som Olav Tryggvason sendte tilbage til Grønland for at kristne landet, og som kom ud af kurs og endte i Vinland, et sted i det nuværende Amerika. Så jeg ville fortsætte den næste bog med at skrive om Vinland. Problemet var bare, at jeg hurtigt fandt ud af, at denne historie om Lejf Erikssøn, der rejste ud for at kristne Grønland og fandt Amerika, var fiktiv – et fupnummer og legende om den norske heltekonge. Men på det tidspunkt havde jeg allerede vendt min opmærksomhed mod Lejfs far, Erik den Røde, og eg var begyndt at læse den korte saga med hans navn. Hele sagaen er på kun 16 sider i oversættelse, og historien om Erik den Røde som hovedperson fylder kun en side. På bare 40 sætninger fortælles den fantastiske historie om hans flugt fra Norge som teenager, indtil han leder bosættelsen af Grønland omkring 40 år gammel. Jeg begyndte at læse sagaen igen og igen på originalsproget, på oldislandsk, og forsøgte at læse hver sætning, hvert afsnit ind i den kultur, vi kender fra det samlede sagamateriale. Så åbnede der sig en ny historie, en historie, som ikke er synlig ved første eller andet øjekast, en verden, som kun få af os har set før. Jeg indså også, at opdagelsen af Vinland var tæt forbundet med en bredere forståelse af Erik den Røde. Og jeg tænkte, at jeg her fandt en historie, som ingen havde fortalt før.   

Hvordan har det været at rejse i Erik den Rødes fodspor?

Det var magisk. Sagaens verden åbner sig på en helt anden måde, når man rejser til de steder, der bliver fortalt om. På mange måder læste jeg ikke sagaen, før jeg rejste til de gårde og landskaber, den handler om. Samtidig var det mærkeligt, fordi en sagnfigur som Erik den Røde altid vil befinde sig i grænselandet mellem sandhed og fiktion. Men landskaberne er virkelige, og historierne om Erik får landskabet til at gløde og blive levende. 

Hvordan har du brugt virtual reality i din forskning?

I en flysimulator baseret på satellitfotos og masser af kortdata, og ved hjælp af et VR-headset, kunne jeg komme virkelig tæt på at flyve frem og tilbage over de landskaber, hvor Erik den Røde færdedes. Jeg kunne læse sagaen om bord på flyet (i virkeligheden inde i en computer), mens jeg fløj over de beskrevne landskaber. Det var især nyttigt, når jeg rejste mellem Island og Grønland. Jeg kunne se, hvordan det nye land dukkede op i horisonten, ligesom Erik må have set det, da han første gang opdagede Grønland i 980. Det lille fly, jeg brugte i simulatoren, gav mig næsten uendelige muligheder for at udforske det fremmede landskab. Desuden var det her under Corona-epidemien. Jeg var nødt til at være hjemme på min gård i Norge, samtidig med at jeg rejste i timevis på kontoret og jagtede historien om Erik. Jeg tænkte også, at dette var fremtiden. Nu var det den måde, vi skulle rejse på. Heldigvis fik jeg senere også mulighed for at flyve over Grønland i virkeligheden, og jeg kom til at rejse ind og ud af de fjorde, jeg tidligere kun havde fløjet over i simulatoren.

Hvad har overrasket dig mest?

At så meget af historien om Erik den Røde kan bekræftes af uafhængige kilder, at nye studier af isotoper i hvalrosmateriale kan bruges til at bekræfte sandheden i hans saga. Jeg blev også overrasket over, at han gav norske navne til steder og fjorde i Grønland, navne jeg genkendte fra det område af Norge, som sagaen siger, at han kom fra. Jeg syntes også, at Erik var en voldsom ballademager. Hvis man læser sagaen overfladisk, kan den også virke sådan. Hvis vi læser sagaen omhyggeligt, ser vi en helt anden mand. Erik var faktisk en ret langsom og eftertænksom mand.

Kan vi lære noget af vikingerne?

Jeg er altid skeptisk over for at drage nemme konklusioner om, at vi lærer så meget af historien. Vi lærer, hvor vores egne ord og begreber kommer fra, og baggrunden for meget af vores kultur. Det første, vi lærer om vikingerne er, at de er meget forskellige fra os. De lærer os det potentiale, der ligger i mennesket, at hele verden kan ses på en helt anden måde i en fremmed kultur. Mange af vikingetidens holdninger og værdier virker helt håbløse i dag, men samtidig ligner disse mennesker os, vi genkender os selv, men vi bør alligevel distancere os fra vikingerne. For eksempel er holdningerne hos de mennesker, vikingerne møder i Amerika, helt forfærdelige. Men det er sådan, det er. Om 1.000 år frem i tiden vil man også betragte os som mindst lige så forfærdelige, selv om vi med vores menneskerettigheder og det hele tror, at vi er overlegne.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

     
 

Pressemeddelelse




 


Forside                                                                                                 



Forfatterfoto af Øystein Morten
Foto: Helge Skodvin
     
Erik den Røde
Øystein Morten
1. udgave 2024
Hardcover
ISBN: 9788712076490
Antal sider: 347
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 05-03-2024

CO2e-aftryk pr. eksemplar: 477 g (1. oplag)

Kig i bogen

Forfatter

Øystein Morten

Øystein Morten

Øystein Morten (født 1973) er norsk historiker og forfatter. Læs mere