Trykkefrihed

Trykkefrihed

Nationalitet og politik i dansk guldalder

I dag tager vi ofte retten til at udtrykke sig for givet. Og vi glemmer, at der bag samfundets love og normer ligger mange kampe og ophedede diskussioner.

Pris: 399,95 kr.
Køb
Læs mere

I dag tager vi ofte retten til at udtrykke sig for givet. Og vi glemmer, at der bag samfundets love og normer ligger mange kampe og ophedede diskussioner. I årene 1835-1848 gik Trykkefrihedsselskabet forrest og var med til at sætte dagsordenen på den politiske front. Selskabets medlemmer spillede en central rolle i ideen om en fri forfatning og i tankerne om dansk nationalitet, der førte til enevældens fald og borgerkrig i 1848 – og til grundloven i 1849. 

Fra at have været loyale over for enevælden kom selskabets medlemmer lidt efter lidt i opposition og blev markante fortalere for en fri forfatning. Selskabets medlemmer debatterede emner, som også i dag er aktuelle – ytringsfrihed, medier, traditioner, danskhed, politik, agitation og nationalisme. Selskabet udgav folkeoplysende skrifter, og her kunne danskerne læse, hvad mændene mente om politik og nationalitet. 

Bogen har ikke kun fokus på det nationale i Trykkefrihedsselskabets oplysningsvirksomhed, men også på kvinder, bønder og religion i en meget spændende og dramatisk tid i danmarkshistorien. 

Anmeldelser og omtale

”Dets fulde navn var Selskabet til Trykkefrihedens rette Brug, og det får nu sin detaljerede historie beskrevet af Aarhus-historikeren Claus Møller Jørgensen.  Det er stærkt interessant, ikke mindst fordi selskabet i sin korte 13 års levetid indtil 1848 skiftede ham adskillige gange og ikke mindst blev en drivende kraft i fremvæksten af den danske politiske nationalisme, som vi har varianter af den dag i dag.  … og en stærk side i bogen er den detaljerede kortlægning af centrale dele af dette netværk, og hvordan de udvikles og udskiftes i løbet af Selskabets bevægede levetid.” – Frederik Stjernfelt,  Weekendavisen

”Velskrevet historisk formidlingsværk. Koblingen mellem samfundets udvikling og Trykkefrihedsselskabets rolle formidles dygtigt. De ledsagende billeder og illustrationer fremstår velvalgte. Et vigtigt værk i forståelsen af vores ytringsfrihed.” Lektørudtalelse

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse                                                


Forside
Forfatterfoto af Claus Møller Jørgensen
Foto: Marjun Danielsen
 
Trykkefrihed - Nationalitet og politik i dansk guldalder
Claus Møller Jørgensen
1. udgave 2023
Hardcover
ISBN: 9788712072812
Antal sider: 352
Pris: 399,95 kr.
Udgivelsesdato: 29-08-2023

Forlag: Nord Academic
CO2e-aftryk pr. eksemplar: 2930 g (1. oplag)

Kig i bogen

Forfatter

Claus Møller Jørgensen

Claus Møller Jørgensen

Claus Møller Jørgensen (f. 1963) er lektor i historie på Aarhus Universitet og ekspert i 1800-tallets politiske historie. Læs mere