Chelmno

Chelmno

Nazisternes første udryddelseslejr

Chełmno er den af de nazistiske udryddelseslejre, der er mindst kendt uden for Polen, og historien om den er ikke før blevet skrevet på dansk.

Pris: 399,95 kr.
Køb
Læs mere

I udryddelseslejren Chełmno i Polen blev der i perioden fra december 1941 til juli 1944 dræbt 170.000 mennesker, primært jøder og overvejende fra Polen. Ofrene blev samlet i ghettoen i Łódź, der i begyndelsen af 1940 husede 163.000 mennesker, som levede uden tilstrækkeligt med fødevarer og uden kloakering og vandforsyning, hvilket medførte udbrud af hungersnød og epidemier. 

Chełmno, på tysk Kulmhof, var den første nazistiske udryddelseslejr, der blev oprettet. Her gennemførte man for første gang systematiske massedrab på jøder med udstødningsgas udført i mobile gaskamre monteret på specialkonstruerede lastbiler. Teknikken forfinedes og blev fra marts 1942 også anvendt i de tre udryddelseslejre Bełżec, Sobibór og Treblinka. 

Lejren blev drevet af en Sonderkommando bestående af SS- og politifolk, der også stod for at gennemføre drabene. Særkommandoen havde allerede erfaring med at begå mord på psykisk syge og sindslidende i Reichsgau Wartheland, og den erfaring tog de med sig til Chełmno. 

Chełmno er den af de nazistiske udryddelseslejre, der er mindst kendt uden for Polen, og historien om den er ikke før blevet skrevet på dansk. Bogen bygger på en omfattende research i en række internationale arkiver.

Anmeldelser og omtale

"… en overbevisende og vigtig bog … Bogens helt store styrke er de talrige vidneudsagn fra mandskabet, fra de få overlevende og fra indbyggerne i lokalområdet, som Stensager har indsamlet i arkiver i Tyskland og Polen. … Anders Otte Stensager har leveret et yderst prisværdigt og læsværdigt arbejde." – Weekendavisen

"Anders Otte Stensager skriver i ny bog smertefuldt detaljeret ... Den arkæologiske metodik i forskningen belyser den sagkyndige forfatter ved de konkrete jordfund, der er gjort efter de sløjfede anlæg, og som her sættes i oplysende sammenhæng med det skriftlige materiale." 
– Information

"Hvis der er noget, der karakteriserer Stensagers forfatterskab, så er det grundighed. Det kendetegner også Chelmno-bogen. Den er meget grundig og meget detaljeorienteret ... Det er yderst positivt, at vi med Stensagers bog nu har fået en kildebaseret og særdeles kompetent monografi på dansk om udryddelseslejren Chelmno. Bogen fortjener bred anerkendelse." 
– historie-online.dk

Q&A med forfatteren

Er der noget, der har overrasket dig i din research til denne bog om Chelmno?

Jeg er i hvert fald endnu engang blevet bekræftet i, at mange af de gerningsmænd, der medvirkede til drab på tusindvis af mennesker, lod sig rive med og ikke gjorde specielt meget for at undsige sig tjeneste i en udryddelseslejr. Fælles for mange af gerningsmændene var, at de profiterede på at arbejde i en lejr som Chelmno: god løn og bonus, fri kost og logi, adgang til at kunne berige sig selv ved at stjæle jødernes frarøvede værdigenstande og sidst, men ikke mindst slippe for aktiv frontindsats. Jeg kan dog fortsat overraskes over, at de efter krigen ikke veg tilbage for at fortælle om hvilke grusomheder de var medvirkende til eller selv begik, men på intet tidspunkt erkendte deres skyld eller angrede hvad de havde gjort. Det var et arbejde som ethvert andet, som de hævdede de blev tvunget til, og derfor også gjorde, at de følte sig uskyldige i massemord. De betragtede ikke sig selv som kriminelle eller som forbrydere. Det de blev sat til, var jo lovligt!

Hvad håber du læserne tager med sig fra din bog?

Der er næppe kun et svar at komme med. Jeg håber dog i særlig grad på, at danske læsere herunder også skole- og gymnasieklasser får et indblik i, hvor omfattende holocaust i virkeligheden var. Dernæst også at signalere, at vi i som danskere heller ikke bør glemme, at de forfølgelser der fandt sted udenfor Danmarks grænser havde helt andre dimensioner og konsekvenser. Vi har en tendens herhjemme til oftest ’kun’ at fokusere på fortællingen om hvad der skete indenfor Danmarks grænser og primært i perioden 1940-45, men glemmer al for ofte også at inddrage fortællingen om, hvad der skete udenfor vores egne grænser både før og under den tyske besættelse af Danmark. Vi kan ikke kun fortælle om jødeforfølgelserne i Danmark uden også at fortælle og ikke mindst formidle historien om det uhyrlige folkedrab, der foregik i resten af Europa. Fortællingen om holocaust hænger sammen og kan ikke kun anskues som isolerede geografiske episoder.

Hvilke spørgsmål bliver du mest mødt med, når du er ude og fortælle om dine bøger?

Typisk kommer spørgsmålet: Jamen, arkæologer graver de ikke kun gamle potteskår og flintredskaber op af jorden, der er flere tusinde år gamle? Svaret hertil er nej. Arkæologer og den metode de arbejder med sker oftest i tæt samarbejde med andre fagområder og i særlig grad de naturvidenskabelige discipliner og den moderne teknologi. Områder der ikke kun sætter nye perspektiver på fortiden, men også moderne tid herunder også det holocaust, der foregik for 80 år siden. Dybest set skelnes der ikke til, om det er 10.000 år gamle fund eller de blot er 80 år gamle. Metoderne og tilgangen er den samme og resultaterne kan enten bekræfte det de historiske kilder beretter om eller ligefrem føje helt ny viden til fortællingen om holocaust.

 Hvordan er det at være den eneste danske arkæolog med speciale i holocaust?

Fagligt kan det være noget ensomt ikke at kunne spare og udveksle viden med kollegaer, der arbejder ’lige rundt om hjørnet’ og som har samme tilgang til denne del af nyere europæisk historie. Det er der så også en forklaring på, idet Danmark ikke var et epicenter for de frygtelige begivenheder, som fandt sted i mange andre tyskbesatte område af Europa og særligt i Østeuropa. Det ses tydeligt afspejlet i den hjemlige historiske forskning og formidling af perioden. Men takket være mit brede kontaktnetværk til kollegaer i både Tyskland, Østrig, England og Polen, hvor udviklingen af dette særlige fagområde er under hastig udvikling, opvejer det min noget ’ensomme’ position herhjemme. 

Hvorfor tror du, at interessen for Anden Verdenskrig og nazismens rædsler fortsat er så stor i en tid, hvor vi lever med mediernes konstante tæppebombning af krig og elendighed?

Svært at svare entydigt på. En af årsagerne er utvivlsomt, hvordan det kunne komme så vidt og dernæst omfanget af de grusomheder, der fandt sted. Samtidigt er der også en lære at hente. Vi oplever – desværre – en stigende diskriminering af minoriteter med eks. religiøse, etniske, seksuelle præferencer eller folk med forskellige handicaps. Dernæst er der en stigende højreradikalisering i gang mange steder i Europa, som vi må og skal tage alvorligt. En radikalisering, der trækker uhyggelige tråde til fortiden og har de samme skræmmende præferencer og ideologier, som vi så under naziregimet. Det må og skal vi forhindre sker igen.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse
Forside
 
                                                                              


Forfatterfoto af Anders Otte Stensager                                                                       
Foto: Søren Rønholt                                                                            
 
Chelmno - Nazisternes første udryddelseslejr
Anders Otte Stensager
1. udgave 2024
Softcover m. flapper
ISBN: 9788712069997
Antal sider: 368
Pris: 399,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 25-03-2024

CO2e-aftryk pr. eksemplar: 589 g (1. oplag)

Kig i bogen

Forfatter

Anders Otte Stensager

Anders Otte Stensager

Anders Otte Stensager (f. 1968) er magister i arkæologi fra Københavns Universitet med speciale i holocaustarkæologi. Læs mere