Håbets Europa i 89 billeder

Håbets Europa i 89 billeder

2. udgave

UDKOMMER 26. AUGUST

Læs mere

Denne gennemreviderede 2. udgave af Håbets Europa i 89 billeder markerer 35-året for Murens fald i 1989. Foruden ny tekst indeholder denne udgave også nye illustrationer. 

1989 var håbets år med Murens fald, Den Kolde Krigs afslutning og dominoagtige revolutioner i Central- og Østeuropa. Men faktisk kunne det hele være gået meget anderledes. For eksempel hvis grænsevagterne i Østberlin havde åbnet ild mod østtyskerne, da Berlinmuren blev erklæret åben ved en fejltagelse. Der lå nemlig ingen storpolitisk masterplan bag begivenhederne. 

På trods af at ingen i 1989 forudsagde Europas stjernestund, troede mange, at ”historien var forbi”. Vladimir Putins invasion af Ukraine 24. februar 2022 var en brat opvågning. Ganske vist havde der for længst været tale om historiens comeback eller sågar hævn. Det skyldtes ikke mindst udviklingen i Rusland, Kina og Donald Trumps USA. Men kun få anede, at vi stod på tærsklen til et nyt Europa, hvor 1989 pludselig lignede en parentes. 

Landkrig, krigsforbrydelse og et nyt Jerntæppe gør det svært at bevare optimismen 35 år efter Berlinmurens fald. Ikke desto mindre er bogens pointe, at 1989 fortsat bør indgyde håb. Læren af 1989 er ikke, at det liberale demokrati er dømt til at sejre. Læren er snarere, at Europas fremtid hurtigt kan ændre sig og i høj grad afhænger af os selv. 

I bogen ser europaekspert Lykke Friis tilbage på 1989. Med udgangspunkt i ikoniske, men også mindre kendte billeder, indfanger hun det hæsblæsende års mange begivenheder og analyserer forskellen på Europa før og efter 1989 i to nyskrevne essays.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse
KOMMER


Forside                                                                      
  Forfatterfoto af Lykke Friis
Foto: Scanpix
 


 
Håbets Europa i 89 billeder - 2. udgave
Lykke Friis
2. udgave 2024
Hardcover
ISBN: 9788712078524
Antal sider: 272
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 26-08-2024

Kig i bogen

Forfatter

Lykke Friis

Lykke Friis

Lykke Friis, født 1969, er direktør for tænketanken Europa og co-chair for tænketankenEuropean Council on Foreign Relations (ECFR). Læs mere