Børsen

Børsen

UDKOMMER 17. SEPTEMBER

Læs mere

Der gik et sus gennem de fleste danskere, da Børsen, landets mest ikoniske bygning, brændte den 16. april 2024. Københavnere stimlede sammen foran bygningen, ansatte reddede kunstskatte ud af flammerne, og alle kunne sende tanker til de 400 år, hvor Børsen har været kulissen for Danmarks forvandling fra renæssancens autoritære og magiske verden til et moderne demokrati. Nyt pragtværk fortæller Børsens vægtige historie.   

Siden 1624 har Børsen været et markant bygningsværk og omdrejningspunkt for Danmarks handel og investeringer. Kun få ejendomme har som Børsen været viklet ind i samfundets udvikling. De første 200 år var bygningen et luksuriøst stormagasin, hvor købmænd tilbød dagligvarer samt eksotiske og dyre varer fra boder i børssalen. Ofte fragtet hjem fra Asien og Caribien. I 1857 overtog Grosserer-Societetet bygningen, der blev ramme om finans- og industrieventyr med C.F. Tietgen i en af hovedrollerne. Senere kom handel med værdipapirer til, og aktier og obligationer finansierede det moderne Danmark. I 1974 flyttede værdipapirerne ud, og Børsen blev centrum for erhvervsinteresser indtil den skæbnesvangre brand i 2024.   

Bogen følger Børsen og dens mennesker i 400 år i ord og billeder og er kulturhistorie, politisk historie og virksomhedshistorie. Med afsæt i både hverdagsliv og højdramatik fortæller forfatteren om brande, byldepest og ballade. Om gullaschbaroner, finanskrak og besættelsen. Og han fortæller, hvordan lindormene – dragerne – har været Børsens ansigt udadtil og beskyttet ikke kun bygningen, men også hele landet mod fjender.

Børsen
Anders Ravn Sørensen
1. udgave 2024
Hardcover m. halvbind
ISBN: 9788712076728
Antal sider: 300
Pris: 399,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 17-09-2024

Forfatter

Anders Ravn Sørensen

Anders Ravn Sørensen

Anders Ravn Sørensen, f. 1981, er lektor og ph.d. ved Institut for Business Humaniora og Jura, CBS. Læs mere