Stauning og Grønland

Stauning og Grønland

Kampen om den arktiske koloni mellem de to verdenskrige

UDKOMMER 6. JUNI

Læs mere

Thorvald Stauning (1873-1942) er både den længst siddende parlamentarisk valgte statsminister i Danmark og den længst siddende minister for Grønland. Staunings dybe overbevisning var, at Danmark skulle beskytte en sårbar befolkning og kultur. Grønlænderne skulle for enhver pris skærmes mod storkapitalens udbytning og den vestlige verdens ulykker i form af fattigdom, druk og overførte sygdomme. Og grønlænderne skulle med tiden lære at bestemme mere i deres eget land. 

Stauning og Grønland  er beretningen om Danmark og Grønlands skæbnefællesskab. Historien bliver i høj grad fortalt gennem de personer, som deltog i kampen på Thorvald Staunings side. Ikke mindst Knud Rasmussen og de andre, som hjalp ham med at vinde retssagen mod Norge ved Den Internationale Domstol i Haag. Den opsigtsvækkende sag løb over to år efter at Norge havde okkuperet en stor del af Østgrønland i 1931. 

Bogen beskriver de personer og begivenheder, som tegnede den danske politik i Grønland mellem de to verdenskrige. I en tid hvor både USA og Norge for alvor begyndte at sværme omkring Grønland. Ikke tidligere publiceret arkivmateriale fra blandt andet Staunings personlige arkiv er med til at belyse, hvordan verdens største ø også i tiden op til Anden Verdenskrig var en kampplads for strategiske, økonomiske og nationale interesser – ofte hen over hovedet på grønlænderne selv.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

     
 

Pressemeddelelse
 


Forside                                                                                                 Forfatterfoto af Niels Nørgaard
     
Stauning og Grønland - Kampen om den arktiske koloni mellem de to verdenskrige
Niels Nørgaard
1. udgave 2024
Hardcover
ISBN: 9788712074106
Antal sider: 264
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 06-06-2024

Kig i bogen

Forfatter

Niels Nørgaard

Niels Nørgaard

Niels Nørgaard, født 1955, har i en længere årrække været journalist på dagbladet Politiken, bl.a. som indlandsredaktør, debatredaktør og Læsernes Redaktør. Som skrivende har han især dækket miljø-, energi- og klimaområdet. Læs mere