Maske og menneske

Maske og menneske

Asta Nielsen og hendes tid

UDKOMMER 15. MAJ

Læs mere

Denne bog om stumfilmstjernen, performeren, billedkunstneren, skribenten og mytologen Asta Nielsen (1881-1972) kaster nye blikke på Danmarks store verdensstjerne og den tid hun var del af – 1910’ernes førkrigstid i Tyskland og Østrig-Ungarn, anarkistmiljøer knyttet til den tidlige ekspressionisme i Berlin, Weimarrepublikkens avantgardekultur med die neue Frau, tiden efter 1933 i Tyskland, hvor hun sammen med venner skabte sig et eksil på øen Hiddensee, foruden efterkrigstiden og 1950’erne og 1960’erne i Danmark.

Asta Nielsen har betydning og indskriver sig alle disse steder – flere steder endda som dagsordensætter. Hun vender tilbage til Danmark i 1939 efter at have kritiseret Hitler offentligt. I Danmark håber hun at kunne fortsætte karrieren som skuespiller og instruktør, men forgæves. Hun får hverken roller, opgaver eller biografbevillinger. Betegnelsen ”tyskertøs” klæber til hende, godt hjulpet af smædekampagner, der kun var delvis sande. Asta Nielsen dør først 1972, og selvom hun helst fremstillede de sidste 35 år af sit liv i Danmark som en tid i total glemsel, er det en sandhed med mange modifikationer. Hun både skrev (memoirer, noveller, artikler), blandede sig og gav interview, udstillede sin kunst, og giftede sig som 89-årig under stor pressebevågenhed.

Mytologiseringen af hende fortsatte faktisk i Danmark, om end med mindre overskrifter end i Tyskland, og hun var selv med til at vedligeholde den, bl.a. med sine meget selektive erindringsbøger, men også ved sin fremtræden i offentligheden fra allerførste færd, hvor det lykkedes for hende livet igennem at hemmeligholde detaljer i den tidlige karriere, herunder hvem der var far til datteren Jesta. Relationerne til de fire mænd, hun enten var gift med eller levede i længevarende forhold med, er også tidligere kun beskrevet i begrænset omfang.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.


Pressemeddelelse
KOMMER

Forside 


Forfatterfoto af Lotte Thrane
Foto: Sven Berggreen
 
Maske og menneske - Asta Nielsen og hendes tid
Lotte Thrane
1. udgave 2019
Hardcover m. halvbind
ISBN: 9788712055303
352 sider
Pris: 349,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag

Forfatter

Lotte Thrane

Lotte Thrane

Lotte Thrane, f. 1941, er forfatter og universitetsforsker, mag.art. og dr.phil. i nordisk litteratur. Læs mere