Fiskejournal

Fiskejournal

En begynders bekendelser

I Fiskejournal beskriver Mikkel Frey Damgaard sin vej ind i passionen og reflekterer over sit altopslugende engagement og den tiltrækning, som fiskeriet og dybet yder på ham.

Pris: 299,95 kr.
Køb
Læs mere

Bogen følger Mikkel Frey Damgaard, fra han køber sin første fiskestang og lidt over et år frem. 

Mikkel kaster sig over fiskeriet med kæmpe entusiasme og glæde. Han fisker med stigende vanvid og stiller hele tiden sig selv nye udfordringer. Først fisker han efter torsk og hornfisk, så gedder for til sidst at blive helt opslugt af ørreder og fluefiskeri. Han øver sig i kast og køber grej for tusindvis af kroner. Hvor end han vender sig, møder han fisk; i havet, i åer, i musikken, i litteraturen, i sine barndomserindringer og i mødet med andre mennesker. Han udvikler ritualer og ser varsler alle steder i jagten på den perfekte fisk eller det perfekte fiskested. Euforien griber om sig, men frustrationen over mislykkede fisketure begynder også at fylde. Hans sind er fyldt op af tanker om kommende fangster så vel som af kommende fiaskoer. Og både de reelle fiaskoer og forestillingen om dem kan sende ham på dybe nedture, hvor han i sine trængsler glemmer at sove og spise. Og selvom hans møder med naturen byder på øjeblikke med ægte lykke, ro og lise for sjælen, er naturen også skueplads for hallucinationer og rædsel og en dyb og ensom angst for, at succesen aldrig skal indfinde sig. 

Langsomt går det op for ham, at besættelsen af fiskeriet og hans håndtering af den, afspejler den tilgang, som han har haft til sit eget liv og forvaltningen af det, og det lykkes ham at træde et skridt tilbage og reflektere over og gentænke denne tilgang.

Anmeldelser og omtale

 "En ganske rørende, poetisk og semimytisk fangst." – Berlingske

"En vellykket bog om lystfiskeri og livet." – Weekendavisen

 "Mikkel Frey skriver dejligt beskrivende om naturen og reflekterende om livet, så siderne bølger afsted og som læser føler man sig som en fisk i vandet." – Anettesbookshelf

"Damgaard skriver godt, indlevende, nysgerrigt og ærligt." – Jylland-Posten

"Smukt, dybt og voldsomt." – Ugeavisen Esbjerg

"En sanselig kærlighedserklæring til naturen, som fletter nogle af de mørkeste kapitler i et menneskes liv sammen med kulturhistorisk undersøgelse." – Psykologi

"Velfortalt … skøn." – Bogblogger.dk

"En æstetisk oplevelse i sig selv." – Anettes Litteratursalon

Q&A med forfatteren

Hvordan begyndte dit forfatterskab?

Jeg har, siden jeg var ganske ung, drømt om at skrive. Og forsøgt at skrive alt muligt forskelligt, men opdagede ret hurtigt, hvor vanskeligt det var. Så blev jeg journalist – for trods alt at beskæftige mig med skrift og sprog. Ret hurtigt blev jeg dog udmattet af journalistikkens skabeloner og krav til vinkling og så videre. Så ved siden af arbejdet begyndte jeg at skrive til skuffen, og langsomt blev jeg mere og mere optaget af det – og da der endelig var en anledning og jeg følte, at jeg havde noget på hjerte, skrev jeg Sørgekåben om min fars selvmord. Det var en god oplevelse, og jeg følte, at jeg i skriften var bedre i stand til at udtrykke de ting, jeg havde på hjerte, end jeg var især i tv-journalistikken.

Hvad inspirer dig?

Næsten alt. Jeg oplever igen og igen, at steder og oplevelser altid rummer et potentiale, man kan folde ud i skrift. Men især er det vigtigt for mig at have mennesker omkring mig, der kan blive begejstret og se muligheder og bruge deres fantasi til at folde de forestillinger ud til en større fortælling. Især gør det sig gældende hos min kæreste Kathrine – så også dér har jeg været heldig.

Hvordan er din skriveproces?

Det handler om at have mod og vilje til at lave fejl. Sådan er det faktisk også på mange måder i fiskeriet. Jeg er begyndt på utallige tekster, som måtte kasseres, men hvor man stadig kunne trække noget lærerigt eller måske endda brugbart ud, der kunne sættes ind i en anden sammenhæng og så blomstre. Når jeg skriver en bog, oplever jeg, at det er vigtigt at blive ved og ved. Først ret sent skal man lægge sig fast på form, dramaturgi og så videre. Jeg slår det simpelthen ud ad hovedet. Sådan er det også med titel og forside. Det er først ret sent, at de ting skal på plads, fordi de risikerer at låse mig i tankerne om stof og løse ideer, som måske rummer et større potentiale.

Hvordan fik du ideen til Fiskejournal?

Da jeg begyndte at fiske, opdagede jeg lynhurtigt, at det var fantastisk at skrive om. Så jeg skrev små fjollede historier, og mærkede, at der måske var en større fortælling at folde ud. Jeg delte nogle af historierne på de sociale medier, og dér så mine to redaktører dem, og de foreslog, at vi tog en snak om en bog – og derfra begyndte det at tage form.

Har du en absolut yndlingsbog?

Der har været så mange gennem årene, og jeg oplever som voksen, at sådan et spørgsmål er umuligt at svare på. Det skifter hele tiden, men lige for tiden er jeg fuldkommen opslugt af Greven af Monte Cristo.

Hvad er dit bedste råd til en ny lystfisker?

At blive ved. Og især at blive ved med at fundere over, hvad der gemmer sig under overfladen. Det var en kolossal drivkraft for mig blot at fantasere. Endnu mere end de ganske få fisk jeg fangede de første mange måneder.

Download poster

Her kan du downloade en plakat til Fiskejournal.  Plakat                                                                                                                           
Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse                                                                                                                Forside
Forfatterfoto af Mikkel Frey Damgaard
Foto: Simon Klein-Knudsen
 
Fiskejournal - En begynders bekendelser
Mikkel Frey Damgaard
Illustrator: Kamilla Wichmann
1. udgave 2022
Hardcover
ISBN: 9788712062882
Antal sider: 256
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 06-04-2022

Hør forfatteren fortælle om bogen

Kig i bogen

Forfatter

Mikkel Frey Damgaard

Mikkel Frey Damgaard

Mikkel Frey Damgaard (1978) er journalist, tv- og radiovært og forfatter. Læs mere