Johanne Mygind

Johanne Mygind

Johanne Mygind (f. 1976) er dansk journalist og forfatter.

Om forfatteren

Kærlighedens år (2021) er hendes debutroman. Romanen handler om længsel, lyst og frihed. Det er en rå og rørende fortælling om mødre og døtre og om kampen for frigørelse gennem tre generationer. Johanne Mygind har markeret sig som en af sin generations stærke feministiske stemmer og har i mange år arbejdet som journalist hos Weekendavisen, Information og P1. Desuden underviser hun på Krogerup Højskole på kurset ”Kald det kærlighed”.

Foto: Lærke Posselt

Q&A med forfatteren

Hvordan begyndte dit forfatterskab?

Da jeg var barn, sagde jeg altid, at jeg ville være forfatter, når jeg blev stor - men jeg arbejdede alligevel i mange år som journalist. Jeg turde ikke rigtigt andet. Det var også meningen, at KÆRLIGHEDENS ÅR skulle være en dokumentarisk fortælling om rødstrømpebevægelsen, men pludselig begyndte jeg at skrive historien om Nanna, Elisabeth og Rigmor i stedet. Og da jeg først var begyndt at finde på i stedet for at grave fakta frem, var jeg helt hooked på fiktionen.

Hvad inspirerer dig?

Andre mennesker. Jeg elsker at høre andre menneskers historier og prøve at forstå deres liv og deres bevæggrunde. Det bliver ved med at fascinere mig, at alle mennesker har deres egen logik, som både er genkendelig og gådefuld. At hvert eneste menneske er noget helt særligt, og at vi samtidig ligner hinanden så meget.

Hvordan er din skriveproces?

Det prøver jeg selv at finde ud af, men jeg har ikke noget klart svar.  Store dele af KÆRLIGHEDENS ÅR er skrevet mellem klokken 5-7 om morgenen, lige inden mine børn vågnede. Det er der, hvor jeg er mest klar i hovedet, og hvor der samtidig er stille. Andre afsnit er skrevet i en inspirationsrus, efter at jeg har været til dans eller yoga, og pludselig fik en idé, mens jeg bevægede mig. Under karantænen sad jeg i lange stræk alene i min fars sommerhus og redigerede bogen, mens min mor passede mine børn derhjemme.  Jeg prøver hele tiden at finde opskriften på, hvordan jeg skriver bedst, men jeg kan ikke finde den. Det er lidt frustrerende for mig selv.

Har du en absolut yndlingsbog?

Lige siden jeg var lille har jeg elsket TROLDKARLENS HAT af Tove Jansson, og jeg læser den stadig højt for mine børn hver eneste sommer. Det er den mest livskloge og poetiske fortælling, som jeg kender. Jeg elsker også Tove Ditlevsen selvbiografiske GIFT, fordi den er så skånselsløs i sin beskrivelse af hendes kaotiske liv. Jeg har prøvet at være lige så ærlig i mine fortællinger om Rigmor, Elisabeth og Nanna.

Hvad laver du, når du ikke skriver?

Jeg laver podcast, underviser i kærlighed på en højskole, er sammen med mine børn og mine venner - og forsøger at have det så sjovt som muligt.

Book et foredrag

Læs om de foredrag og talks, Johanne Mygind tilbyder her