Den tyske skole og besættelsen

Den tyske skole og besættelsen

Historiker Jacob Halvas Bjerre viser, hvordan Sankt Petri Skole i København, der fungerede som forbindelsesled mellem dansk og tysk kultur, gradvis blev nazificeret fra 1933, og hvorfor den ikke blev lukket efter 1945.

Pris: 299,95 kr.
Køb
Læs mere

Sankt Petri Skole i København, ”den tyske skole”, har ligget i hjertet af København, siden den i 1575 blev grundlagt af Frederik 2. I 2017 opstod diskussion om, hvorvidt skolen efter 1945 og helt frem til nutiden har dækket over graden og dybden af nazistisk indflydelse i 1930’erne og 1940’erne, og skolen besluttede, at historien skulle afdækkes. 

Historiker Jacob Halvas Bjerre viser i Den tyske skole, hvordan skolen, der fungerede som forbindelsesled mellem dansk og tysk kultur, gradvis blev nazificeret fra 1933, og hvorfor den – i modsætning til andre tyske skoler i Danmark og andre lande – ikke blev lukket efter 1945. 

Det er historien om livet bag Sankt Petris mure, om båndet til Sankt Petri Kirke og om skolens relationer til tyske gesandter og det tyske nazistparti – herunder en donation fra Adolf Hitler til skolens lejrskole. Bogen kaster nyt lys på centrale tyske kulturinstitutioner, som blev anset for væsentlige forposter for udbredelsen af nazismen i den danske hovedstad − i kamp med kongehuset, Undervisningsministeriet og de mange danske elever, der i en længere periode trak skolen i en anden retning.

Anmeldelser og omtale

 "Analysen af de interne magtkampe i skyggen af modernisering og nazificering er måske bogens mest interessante. … Bogen er ganske detaljeret … Sproget er klart og præcist … En stor cadeau til den tyske skole for at tage initiativ til en undersøgelse, der har afdækket en fortid, man nok helst havde været foruden." – Politiken

"Forfatterens store viden og faglige overblik giver læseren detaljeret og vigtig viden om Skt. Petri Skoles "brune kapitel". Bogen må betegnes som et standardværk inden for sit felt."
– Lektørudtalelse

"Det er et flot og grundigt stykke forskning, forfatteren har gennemført. Stor ros for det." 
– historie-online.dk

"Forbilledlig fortidsgranskning af den tyske skole i København." – Information

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

     
 

Pressemeddelelse
 


Forside                                                                                                                                                 


Forfatterfoto af Jacob Halvas Bjerre
Foto: Andreas Hansen
Den tyske skole og besættelsen
Jacob Halvas Bjerre
1. udgave 2023
Hardcover m. smudsomslag
ISBN: 9788712074656
Antal sider: 392
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 03-11-2023

CO2e-aftryk pr. eksemplar: 890 g (1. oplag)

Kig i bogen

Forfatter

Jacob Halvas Bjerre

Jacob Halvas Bjerre

Jacob Halvas Bjerre er ph.d. fra CBS og Rigsarkivet. Læs mere