Historien som våben

Historien som våben

Ruslands march mod fortiden – og ind i krigen

Historien som våben er en bog om historiesyn og -brug i det russiske samfund, siden Putin kom til magten.

Pris: 299,95 kr.
Køb
Læs mere

Hvorfor bliver russiske kampvogne velsignet af ortodokse præster? Hvorfor er Stalin atter populær i Rusland? Og hvorfor sammenligner Putin sig selv med Peter den Store? 

Historien som våben er en bog om historiesyn og -brug i det russiske samfund, siden Putin kom til magten. Begge dele har rødder langt tilbage i den russiske historie, og bogen viser, at invasionen langt hen ad vejen var business as usual og ikke burde være kommet som et chok. 

Putins historiesyn er formet af Sovjetunionens helteskildringer, og patriotiske programmer indvier børn og unge i kulten om Den Store Fædrelandskrig, som Anden Verdenskrig kaldes i Rusland. Statuer af fortidens helte skyder op i alle russiske byer, historiske film hylder den almindelige russers offervillighed for fædrelandet, og historieundervisningen er skåret ned til én enkelt historiebog, som gør myter til sandhed, og diskussion af historien til landsforræderi. 

Siden invasionen i Ukraine har propagandamaskinen spredt sine løgne, og et mørke midt på dagen har lagt sig over det russiske samfund. I tv, i børnehavernes sandkasser, på gader og stræder, overalt marcheres der i takt mod en lysende fortid. 

Anmeldelser og omtale

 "Morten Lassens bog er det uhyggeligste, jeg har læst endnu i år. Den er tindrende klar og bydende nødvendig – vi er nødt til at forstå, hvad der sker i Rusland. Den bygger på den nyeste forskning, er meget grundigt researchet, og så er den velskrevet. Læs den." – Altinget

  "Forfatteren Morten Lassen har med Historien som våben gjort en storstilet indsats for at afdække de ideer og myter, som gror i Putins baghave. ... Lassens bog udmærker sig ved sin grundighed og sit enorme kildemateriale ..." – Politiken

"I bogen trækker Lassen på et væld af russiske og udenlandske kilder og beskriver, hvordan russiske statsoverhoveder gennem tiden har formet fortiden på den måde, der passede dem, og serveret den for befolkningen som en fortolkningsramme til nutidige begivenheder. Det gør han på en overbevisende og tilbundsgående måde, der tydeligt viser hans dybe indsigt i Ruslands historie, samfundsforhold og kultur." – Information

"Fascinerende..." – Weekendavisen

"Historikeren Morten Lassen har skrevet en rystende bog om, hvordan Putin har sat sig på alt i Rusland. … Fyldt med skarpe analyser, der bygger på et enormt kildegrundlag … Historien som våben er et fagligt fornemt formidlingsværk. Man må absolut kippe med flaget for Morten Lassen. Det er en stor præstation, han har ydet." – historie-online.dk

"... bogen er en velskrevet, veldokumenteret og skræmmende udstilling af det russiske regimes stadig mere toksiske historiebrug." – POV.International

"Grundig og højaktuel udgivelse. Bogen er skrevet i et letforståeligt ikke-akademisk sprog, og det er dyster og tankevækkende læsning." – Lektørudtalelse

Q&A med forfatteren

Hvordan har det været at være inde i Putins hoved?

Det vænner man sig vist aldrig til, for det er ikke noget rart sted at befinde sig. Her er livet et nulsumspil, hvor man kun vinder, hvis de andre taber. Putins tankegang er konspiratorisk, paranoid og præget af gamle historiske myter. Men samtidig er vi nødt til at undersøge, hvad det er som driver ham, for at forstå hvad det er, som har gjort Rusland til hele Vestens fjende. Havde Tucker Carlson sat sig lidt bedre ind i Putins verdensforståelse, så var det ikke kommet som et chok for ham, at Putin i interviewet brugte den første halve time på en historielektion om Ruslands ”historiske ret” til de ukrainske områder.

Kan man sige noget fælles for de metoder, der anvendes fra skolevæsen til massemedier?

Ja, det er nemlig den samme fortælling, som bliver gentaget dag efter dag. Der er tale om en systematisk propaganda, som forherliger den russiske historie, som hævder Ruslands historiske ret til stormagtsstatus, som argumenterer for at Rusland skal have en stærk leder, og som betragter omverdenen som ondsindet og misundelig, og som bare venter på at kunne angribe Rusland for at stjæle dets resurser. Helt central i indoktrineringen står skolens lærebøger, som gentager Putins historiesyn, og de mange ritualer og mærkedage. Militariseringen af Rusland og den patriotiske opdragelse finder sted allerede i børnehavens sandkasse. Offervillighed betragtes som noget særligt russisk.

Er der andre magthavere, der på samme måde bruger og misbruger historien?

Stort alle magthavere bruger i et eller andet omfang historien til at legitimere deres egen magt, men den historieforfalskning, som finder sted i Rusland under Putin, minder i uhyggelig grad om mere totalitære staters historiebrug. Putin voksede selv om op med den sovjetiske historieskrivning, som under Stalin intet havde med historievidenskab at gøre, men var ren propaganda. 1800tallets Danmarkshistorie er i øvrigt også fuld af eksempler på samme form for historiebrug. Her handlede det også om at skabe patriotiske borgere, som på en baggrund af historiske myter og en patriotisk rus skulle være villig til at betale den højeste pris. Dannevirke var et helligt skjold, Dannebrog faldt ned fra himlen og krig fremmer de smukkeste dyder som heltemod og offervillighed.  

Hvad har overrasket dig mest?

At omfanget af historiepolitikken er så stort, at det vitterlig berører alle dele af samfundet. Fra indskolingen til udskolingen, fra uddannelsen af nye lærere til universitetsafhandlinger, fra biograffilm til sikkerhedsstartegier og rundbordssamtaler i parlamentet. Der er sat enorme resurser ind på at føre den russiske befolkning ind i en kollektiv rus over den glorværdige fortid. Målet er at skabe enhed og forberede befolkningen på krig. En anden ting som har overrasket mig, er hvor tidligt denne systematiske propaganda tog sin begyndelse, for i Putins første taler og i de tidlige patriotiske programmer fra 2001 er historiemaskinen sat i sving.

Hvad synes du er det vigtigste at tage med fra din bog?

Det er, at Putins historiebrug deles af stort set hele den russiske befolkning. De fleste er vokset op med de samme fortællinger og myter, og selv i oppositionen kan man finde den holdning, at Ukraine egentlig tilhører Rusland. Derfor er det ikke nok at besejre Putin, det er simpelthen et historiesyn som skal ”besejres”. Og så er det en vigtig pointe i bogen, at historien kan være en kampplads, som ikke er forbeholdt professionelle historikere. Og bliver historien til terapi for ubehandlede stormagtsdrømme kan den true en hel verdensorden.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

     
 

Pressemeddelelse




 


Forside                                                                                                 



Forfatterfoto af Morten Lassen
Foto: Ditte Valente
     
Historien som våben - Ruslands march mod fortiden – og ind i krigen
Morten Lassen
1. udgave 2024
Softcover m. flapper
ISBN: 9788712074793
Antal sider: 350
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 15-03-2024

CO2e-aftryk pr. eksemplar: 622 g (1. oplag)

Kig i bogen

Forfatter

Morten Lassen

Morten Lassen

Morten Lassen (f. 1974) er cand.mag. i litteraturvidenskab og lektor i dansk og historie ved Københavns VUC. Læs mere