Den skarpe eksamination

Den skarpe eksamination

Tortur i Danmark – og dens ofre

Danmark har en fremtrædende plads i historien som torturnation, og i Oplysningstiden var Danmark en af de allerflittigste nationer i Europa til fuldt lovligt at bruge tortur for at fremtvinge tilståelser.

Pris: 349,95 kr.
Køb
Læs mere

Danmark har en fremtrædende plads i historien som torturnation, og i Oplysningstiden var Danmark en af de allerflittigste nationer i Europa til fuldt lovligt at bruge tortur for at fremtvinge tilståelser. Men det er stort set forbigået i dansk historieskrivning. 

I 1500- og 1600-tallet blev hundredvis af dødsdømte hekse og tyve tortureret, og mellem 1686 og 1837 blev flere tusinde tyveritiltalte tortureret i den københavnske inkvisitionskommission. 

Brug af tortur i Danmark adskiller sig på flere punkter fra den generelle europæiske udvikling. Vi fik tidligt – allerede i 1547 – forbud mod at benytte tortur, undtagen når en forbryder allerede var dødsdømt. Men lige så bemærkelsesværdig er legaliseringen i Danmark af tortur i 1772 på et tidspunkt hvor Europas førende lande afskaffede tortur. 

Bogen kortlægger brugen af tortur og de politiske overvejelser om det. Desuden dykker den ned i de tortureredes verden gennem konkrete sager og en række tætte skildringer af kriminaliteten i København.

Anmeldelser og omtale

 "velskrevet og vigtig" – Berlingske

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse                                                                                                               


Forside
Forfatterfoto af Tyge Krogh
Foto: Julie Avery
 
Den skarpe eksamination - Tortur i Danmark – og dens ofre
Tyge Krogh
1. udgave 2022
Hardcover m. smudsomslag
ISBN: 9788712064817
Antal sider: 352
Pris: 349,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 03-05-2022

Kig i bogen

Forfatter

Tyge Krogh

Tyge Krogh

Tyge Krogh (f. 1954) er historiker, dr.phil. og ansat som seniorforsker ved Rigsarkivet. Læs mere