Den skarpe eksamination

Den skarpe eksamination

Tortur i Danmark – og dens ofre

Danmark har en fremtrædende plads i historien som torturnation, og i Oplysningstiden var Danmark en af de allerflittigste nationer i Europa til fuldt lovligt at bruge tortur for at fremtvinge tilståelser.

- Berlingske
Pris: 349,95 kr.
Køb
Læs mere

Danmark har en fremtrædende plads i historien som torturnation, og i Oplysningstiden var Danmark en af de allerflittigste nationer i Europa til fuldt lovligt at bruge tortur for at fremtvinge tilståelser. Men det er stort set forbigået i dansk historieskrivning. 

I 1500- og 1600-tallet blev hundredvis af dødsdømte hekse og tyve tortureret, og mellem 1686 og 1837 blev flere tusinde tyveritiltalte tortureret i den københavnske inkvisitionskommission. 

Brug af tortur i Danmark adskiller sig på flere punkter fra den generelle europæiske udvikling. Vi fik tidligt – allerede i 1547 – forbud mod at benytte tortur, undtagen når en forbryder allerede var dødsdømt. Men lige så bemærkelsesværdig er legaliseringen i Danmark af tortur i 1772 på et tidspunkt hvor Europas førende lande afskaffede tortur. 

Bogen kortlægger brugen af tortur og de politiske overvejelser om det. Desuden dykker den ned i de tortureredes verden gennem konkrete sager og en række tætte skildringer af kriminaliteten i København.

Anmeldelser og omtale

 "Velskrevet og vigtig." – Berlingske

"Stærkt og vigtigt værk om tortur i Danmark." – Weekendavisen

 "Tyge Krogh skriver med en konsekvent faghistorisk tyngde, og det er en sand fornøjelse at læse dette eksempel på solid og velformidlet grundforskning." – Jyllands-Posten

 "Den skarpe eksamination åbner et ukendt kapitel af danmarkshistorien og demonstrerer overlegent, hvordan det systematiske arbejde med kilderne kan bringe helt ny viden for dagens lys.  Politiken

"En spændende bog." – pov.international

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse                                                                                                               


Forside
Forfatterfoto af Tyge Krogh
Foto: Julie Avery
 
Den skarpe eksamination - Tortur i Danmark – og dens ofre
Tyge Krogh
1. udgave 2022
Hardcover m. smudsomslag
ISBN: 9788712064817
Antal sider: 352
Pris: 349,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 03-05-2022

Kig i bogen

Forfatter

Tyge Krogh

Tyge Krogh

Tyge Krogh (f. 1954) er historiker, dr.phil. og ansat som seniorforsker ved Rigsarkivet. Læs mere