Lyden af hovedstaden

Lyden af hovedstaden

Støj, nerver og naboer i 1800-tallet

UDKOMMER 16. MAJ

Læs mere

Larm, liv og lyd. Det har byer altid levet med. Men lyd og lytning er ikke statisk og ændrer sig over tid. 1800-tallet forandrede markant det københavnske lyd­billede, hvor borgerne blev som besatte af lyd og lytning. Når gadehandlere skrålede, sporvogne skingrede, og naboer støjede, klagede københavnerne på livet løs. Nu måtte det stoppe, for larmen forringede livskvaliteten. 

Allerede tidligt i århundredet satte forfattere og aviser støj på dagsordenen. Samtidig rokkede opfindelser som stetoskoper, telegrafer og fonografer ved oplevelsen af lyd og forståelsen af lyd og lytning. Med industrialiseringen fra 1840’erne blev støjen kun værre. Da København udviklede sig til moderne metropol, voksede både begejstringen og bekymringen for larm og lyd. For nogle gav fabriksfløjter og bilhorn næring til storstadsambitioner og fremtidsdrømme. For andre endte det med psykiatriske diagnoser og kurophold langt fra byen. 

Lyden af hovedstaden tuner ind på 1800-tallets klang og lyd i den moderne by, der ved århundredskiftet fik sit mest ikoniske lydsignal: rådhusklokkerne.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

     
 

Pressemeddelelse
KOMMER




 

Forside                                                                                                   





Forfatterfoto af Jakob Ingemann Parby
Foto: Suzanna Raitz
Lyden af hovedstaden - Støj, nerver og naboer i 1800-tallet
Jakob Ingemann Parby
1. udgave 2025
Hardcover
ISBN: 9788712073390
Antal sider: 320
Pris: 399,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 16-05-2025

Kig i bogen

Forfatter

Jakob Ingemann Parby

Jakob Ingemann Parby

Jakob Ingemann Parby (f. 1973) er seniorforsker og museumsinspektør ved Københavns Museum og ph.d. i historie. Læs mere