Katastrofen på Den Franske Skole

Katastrofen på Den Franske Skole

Oplevet af børn, nonner og redningsfolk

En rystende fortælling om besættelsestidens største tragedie: fejlbombningen af Den Franske Skole under et allieret flyangreb på Gestapos hovedkvarter i København 21. marts 1945, hvor 86 børn og 20 voksne mistede livet.

Pris: 299,95 kr.
Køb
Læs mere

Katastrofen på Den Franske Skole er en rystende fortælling om besættelsestidens største tragedie: fejlbombningen af Den Franske Skole under et allieret flyangreb på Gestapos hovedkvarter i København 21. marts 1945, hvor 86 børn og 20 voksne mistede livet. 

Efter bombardementet kæmpede nonner, redningsfolk og fædre en desperat kamp for at redde hundredvis af børn ud af sammenstyrtede kældre, inden alting forvandledes til et flammehav. 

Baseret på nye interview med elever, ikke tidligere offentliggjorte beretninger fra civile redningsfolk samt afhøringer af hipo-mænd, rekonstrueres katastrofen og redningsaktionen.
Katastrofen efterlod de overlevende med ubehandlede traumer, mange forældre fik nye børn eller adopterede for at komme sig over tabet, og flere mistede troen på Gud. Dette er historien om en af Danmarks værste katastrofer og om dem, der uselvisk satte livet på spil for andre.

Anmeldelser og omtale

 "Med sin bog har Sundstrøm sat både døde og overlevende et smukt minde, der rækker igennem historiens mørke og glemsel takket være en respektindgydende detaljeringsgrad og stor psykologisk sans.” – Kristeligt Dagblad

  "Bogen er skruet godt sammen, og de mange vidneudsagn giver en bevægende følelse af tragediens omfang for alle involverede.” – Berlingske

  "... en gribende fortælling om vigtigheden af at mindes, om erindringens helende funktion. Om, hvor vigtigt det er at sige farvel. Om kærlighed."  – Jyllands-Posten

"Det er en godt skrevet bog, som man meget hurtigt kan blive berørt af."  – Historie-online.dk

Q&R med Martin Sundstrøm

Hvorfor er tragedien relevant i dag?
Ved katastrofen var der nonner, redningsfolk og almindelige mennesker, der tilfældigt var i nærheden, som uden at tøve satte livet på spil for at redde de indespærrede børn, og flere fædre, redningsfolk og frivillige omkom i forsøget. I urolige tider som i dag, syntes jeg håb er vigtigere end nogensinde, og deres handlinger styrker troen på det gode i mennesket, selv i de mørkeste timer. 

Hvad skal læseren tage med? 
Jeg håber, at historien kan styrke troen på det gode. Og måske blive en påmindelse om, at enhver bombe, der bliver kastet, efterlader ar, der varer hele livet og endda gå i arv. 

Hvad har overrasket dig i din research? 
Hvor mange katastrofen har berørt. Overlevende, de omkomne forældre, søskende pårørende, redningsfolk og mange flere. En nonne mistede troen på Gud og forlod sin orden, mens en mand, der døde på skolen, blev udeladt fra mindesmærket – sandsynligvis på grund af sit arbejde for tyskerne. Hipo-folk som efter krigen forsøgte at få nedsat deres straf, og som vidnede om, hvordan brandfolk mistede livet. Og endelig flere stakkels forældre, der forsøgte at komme videre i livet med at få nye børn eller adoptere, og dem som bukkede under for sorgen, og begik selvmord. Samlet nærmer det sig et tusindtal mennesker, hvor nogle stadig i dag kæmper med efterveerne, fordi man dengang ikke kendte til traumer som mange af børnene fik.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

     
 

Pressemeddelelse




 

Forside




 


Forfatterfoto af Martin Sundstrøm                        

Katastrofen på Den Franske Skole - Oplevet af børn, nonner og redningsfolk
Martin Sundstrøm
1. udgave 2025
Softcover m. flapper
ISBN: 9788712075714
Antal sider: 344
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 21-03-2025

CO2e-aftryk pr. eksemplar: 565 g (1. oplag)

Kig i bogen

Forfatter

Martin Sundstrøm

Martin Sundstrøm

Martin Sundstrøm (f. 1975) er forfatter og instruktør. Han står bag flere populære historieprogrammer, blandt andet afsnit af DR-serierne Historien om Danmark, Min fars krig og Store danske videnskabsfolk. Læs mere