Danmark set gennem et cykelhjul

Danmark set gennem et cykelhjul

UDKOMMER 12. OKTOBER

Læs mere

Denne bog handler om cyklens kulturhistorie i Danmark fra de første forsigtige tråd i pedalerne i det 19. århundrede og frem til moderne tid, hvor cyklen har indtaget bybilledet som en signatur for en sund livsstil.

Johannes V. Jensen så en særlig dansk vinkel på cyklen: ”I intet andet Land jeg kender har Cyklen en saadan Udbredelse som i Danmark,” skrev han. For ham passede cyklen til noget i befolkningens karakter, ”i sin Stil demokratisk, typisk dansk.” Lige siden ’velocipeden’ i 1881 blev introduceret i Tivoli, med musikalsk akkompagnement ved H.C. Lumbye, har cyklen været allestedsnærværende i dansk kultur.

Selv da cyklens popularitet dalede en smule med bilens gennembrud, snurrede hjulene lystigt videre i film, kunst og litteratur. I 1980’erne talte man om cyklens renæssance. Der kom mere medvind på cykelstierne, og nu cykler digtere, forretningsmænd, kunstnere, politikere og gud og hvermand mere end nogensinde. København er kommet på de internationale cykelbyers sejrsskammel. 

Der er noget i landskabet, som har sikret cyklens sejrsgang, måske også noget i befolkningens karakter, helt bestemt noget i byernes udformning, som har gjort cyklen til danskernes nationale køretøj. Cyklen har gennem mere end 100 år været koblet til noget særligt dansk, og det har manifesteret sig i kunst, litteratur, musik, arkitektur og film, hvortil selvfølgelig kommer cykelsporten. Med inddragelse af en bred vifte af kulturens herunder kunstens kommentarer til den danske cykelkultur tilbyder denne bog for første gang et samlet overblik over cyklens danske kulturhistorie.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse
KOMMER
 

Forside 

Forfatterfoto af Martin Zerlang
Foto: Henrik Freek 

Danmark set gennem et cykelhjul
Martin Zerlang
1. udgave 2018
Hardcover m. halvbind
ISBN: 9788712056690
288 sider
Pris: 399,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag

Forfatter

Martin Zerlang

Martin Zerlang

Martin Zerlang (f. 1952) er mag.art. i litteraturvidenskab og professor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Læs mere

Lignende bøger