Vulkan

Vulkan

Vulkan er en kærlighedshistorie. Men kærlighed mellem mennesker kommer til udtryk på mange måder.

- Politiken
Læs mere

NOMINERET TIL NORDISK RÅDS BØRNE- OG UNGDOMSLITTERATURPRIS 2021

Vulkan er en kærlighedshistorie.

Men kærlighed mellem mennesker kommer til udtryk på mange måder. For Annas forældre betød den, at Anna og hendes mor kom på krisecenter og måtte flytte til en ny by.

For Chili, Annas veninde, er det hendes kæreste Oscar, som betyder alt, men spørgsmålet er, om hun betyder alt for Oscar. Og for Anna selv er mødet med Idris noget helt særligt. Men det er svært at finde sin egen vej i kærligheden, når man bliver viklet ind i alle andre menneskers kærlighedsforhold.

Anna vil gerne starte på en frisk, men det er svært at tage hul på kapitel to, når kapitel et på en måde aldrig slutter.

Anmeldelser og omtale

 ”Det gør bare så godt i læsehjertet at glide gennem så mange gode sætninger og sjove sprogbilleder (…) en vild og original ungdomsfortælling om tilværelsen efter krisecentret (…) et glødende portræt af ung rådvildhed og vilje (…) Det er en bog, der vil vældig meget, og som lykkes med det.” – Politiken

"... simpelthen så fin! Den behandler nogle ret så alvorlige emner i et ungt og helt nede på jorden sprog. Og så er den gennemsyret af humor, så de tunge emner ikke bliver for tunge at læse om. Bogen er troværdig og velskrevet og får mine varmeste anbefalinger. Oplagt læsning til de helt unge (12+) og deres forældre." – bogblogger.dk

"... en både velskrevet og fængslende ungdomsroman om vold og grænser, men også om spirende kærlighed og om at finde sig selv (...) der er meget at hente og spejle sig i for læsere fra cirka 13 år og op." – LæringsCentret

”… letlæst, velskrevet og uendelig gribende (…) en vigtig roman, der fortæller en væsentlig historie, mange børn og unge vil kunne genkende sig selv i (…) anbefales til frilæsning både i skolen og derhjemme, og den fortjener at blive inddraget i danskundervisningen i udskolingen.” – bogbotten.dk

”Zakiya Ajmi skriver virkelig godt. Skarpt, fængslen og spot on (…) en utrolig god roman om at komme fra et belastet miljø og lide af følgerne af det (…) Det er YA, når det er bedst.” – bookeater.dk

Lektørudtalelse, DBC

Vulkan

Vurdering:
En velskrevet roman som kommer flot omkring de problematikker, der kan være med venskaber, spirende kærlighedsliv og forældre, som ikke lever op til deres ansvar. En troværdig historie skrevet i et letlæseligt dagligdags sprog med korte overskuelige kapitler. En nærværende ungdomsroman med noget på hjertet.


Skrevet af Dorthe Grønbæk

Motiveringstekst fra Nordisk Råd

Vulkan er nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2021.

Vulkan er en ungdomsroman, der på mange måder eksploderer. Ikke kun i sproget, men også i sin egenhændige struktur, der bytter rundt på traditionel kronologi ved at begynde og slutte bogen med Kapitel To. Det er en rodløs og insisterende fortælling om at falde til og falde fra – fortalt på sin helt egen måde. Dialoger, sms-beskeder og rådvilde tanker blandes i en original komposition, hvor det, som ikke kun sker inde i én selv, men også inde i midten af jorden, får sin betydning for opbygningen af karaktererne i bogen. Alting i romanen er lige ved at springe i luften.  

Hovedpersonen Anna har boet på krisecenter med sin mor. Nu bor hun i en anden by, begynder på en ny skole og får nye venner. Alt er nyt. Veninden Chili og fyren Idris, der dyrker parkour og ikke er som Thomas fra krisecentret, der ved alt om tyngdekraften. Anna har prøvet det før. At blive revet op og flyttet til et nyt sted med det håb, at alting her, lige netop her, kan begynde på en frisk. Uden løgne. Men kan sår i sjælen heles ved gang på gang at flygte – både psykisk og fysisk – fra dem? Anna må – som så mange andre børn og unge i hendes sted – varetage rollen som beskytter og omsorgsperson for en mor, der kæmper for at komme videre og en far, som ikke kan indse, at han selv er en stor del af problemet. Som et brændt barn må Anna gå ind i den verden, der hedder virkeligheden og se den i øjnene. Der er en vulkan i gang under hele fortællingen som en slags motor for tiltrækning og frastødning. Tyngde og frit fald. Ikke mod jorden, med mod de udslukte huller af uendelighed og mørke. Far prøver igen at være en far, men ikke alting kan og skal tilgives i en verden, der er ved at gå i stumper og stykker, fordi alting dirrer og skælver. Især, når Anna går i byen og ryger fed og kommer til at være sammen med Chilis kæreste. Livet er fyldt med fejl. Det bliver det ved med at være. Men af fejlene lærer hun også at leve, ikke kun at overleve. 

Vulkan er en socialrealistisk young adult-roman fortalt hudløst, råt, poetisk og finurligt. En historie om at falde og at rejse sig. En historie om at falde og at rejse sig. Der bliver kigget på den gængse dannelsesroman i sin klassiske struktur, hvor det at høre hjemme bliver sat under lup i fortællingen her, fordi Anna er er hjemløs, en slags nomade i sit eget liv, og rastløsheden er en drivkraft på godt og ondt. Zakiya Ajmi har en sjælden og ærlig identifikation med en troværdig fortæller, der heldigvis aldrig bliver hverken moralsk, belærende eller pædagogisk. Man siger godt nok, at man lærer af sine fejl, men det man måske mest af alt lærer i romanen her, er at sige undskyld – og mene det.  

Ungdomsromanen Vulkan er i den grad en vulkan. Man bliver på alle mulige måder brændemærket af energien i hver eneste sætning og ordenes særlige sårbarhed, der kryber ind og sætter sig fast. Zakiya Ajmi er en forfatter, der vil noget med sin fortælling. Hun vil ryste den gamle verden, så vi kan få en ny, hvor vi kan tale om alt det, der oftest mangler at blive talt om.

Tre hurtige til forfatteren

Zakiya Ajmi er forfatter til børn, tweens og ungeZakiya har lavet børneradio på DR’s Talenthold og teater på Grow – Teater Grobs uddannelsesforløb for unge dramatikertalenter. Hun studerer p.t. på Forfatterskolen For Børnelitteraturs sidste årgang.

Det er nogle svære temaer, du tager op i din bog. Er det hårdt at gå ind i en skriveproces, hvor man arbejder med hårde temaer som vold og svigt? 

Det har været enormt hårdt at skrive om børn og unge, der er vidne til eller endda ofre for vold, fordi volden jo desværre ikke er et fænomen, jeg har opfundet til min historie, men noget, jeg ved, at mange mennesker lider under i virkeligheden. Men af samme grund har det også været meget meningsfuldt at skrive historien om Anna, fordi jeg tænker, at den kan give
en stemme og et håb til de læsere, der har en lignende historie. 

Hvad er det vigtigste budskab i din historie? 

For mig handler historien mere om grænser end om vold. Det vigtigste budskab er nok, at det altid er i orden at mærke sine egne grænser og at beskytte dem, så godt man kan.

Har du lyst til at skrive voksenbøger en dag? 

Jeg synes tit der er en tendens til, at børnelitteraturen bliver set lidt ned på
– men de fleste børnebogsforfattere jeg kender, stiller lige så høje krav til sig selv, deres tekster og deres læsere, som hvis de skrev for voksne. Derfor tror jeg i virkeligheden ikke, der er så stor forskel på at skrive børne- og voksenbøger.

Undervisningsmateriale

Vulkan er en YA-roman om Anna, der har boet på krisecenter og nu kæmper for at starte på en frisk.

I undervisningsmaterialet arbejdes der med fortolkning af sammenhængen mellem Annas kamp og de faktasider om vulkaner, der supplerer romanens handling. Undervisningsmaterialet er opbygget med opgaver til før læsning, under læsning og efter læsning.

“Anbefales på det varmeste. Et godt bud på klassesæt til udskolingen.” – Lektørudtalelse

Fra 7. klasse.
Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.Download gratis undervisningsmateriale til Vulkan                                                    

Presse

Her kan du finde billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.
Forside 
 


Forfatterfoto af Zakiya Ajmi                                               
Foto: Simon Klein Knudsen                                             Vulkan
Zakiya Ajmi
1. udgave 2020
Softcover
Aldersgruppe: 13+
ISBN: 9788762734050
Antal sider: 176
Pris: 149,95 kr.
Udgiver: Gad Børnebøger
Udgivelsesdato: 15-01-2020

Kig i bogen

Forfatter

Zakiya Ajmi

Zakiya Ajmi

Zakiya Ajmi, f. 1992, er forfatter til børn, tweens og unge. Læs mere