Studiespørgsmål kapitel 21

Spørgsmål 1
Linnea er en 16-årig pige, som gennem et par måneder har bemærket en knude i sit venstre bryst. Hun henvender sig derfor hos egen læge, som også genfinder udfyldningen, men beroliger Linnea og fortæller det er et normalt fænomen.
a. Hvad er årsagen til denne udfyldning?

Spørgsmål 2
Lise er en kvinde på 45 år. Hendes mor blev opereret for brystkræft i en alder af 35 år. Lise husker ikke, om andre i familien har fået diagnosticeret sygdommen. Nu har Lise bemærket en knude i sit venstre bryst og henvender sig derfor til sin egen læge. Lægen genfinder knuden og henviser Lise til ”det integrerede diagnostiske system” (IDS).
a. Hvilke andre symptomer vil man spørge patienten om, inden der udarbejdes en henvisning?
b. Hvad er princippet bag udredningen for mammae cancer via IDS?
c. Hormonelle forhold menes at spille en rolle bag udvikling af mammae cancer. Beskriv meget kort, hvilke faktorer, der understøtter denne teori.
d. Beskriv behandlingsmetoderne for mammae cancer?
e. Hvad er adjuverende kemoterapi og hvornår anvendes denne?

Spørgsmål 3
Lise skal opereres for sin mammae cancer. I forbindelse med operationen vil der blive foretaget en undersøgelse ud fra ”sentinel node” metode.
a. Beskriv princippet bag ”sentinel node” proceduren.

Spørgsmål 4
I forbindelse med operationen får Lise fjernet en stor del af sine lymfeknuder. Hun udvikler efterfølgende tendens til hævelse af armen på den side, hvor hun er opereret.
a. Hvad er årsagen til denne hævelse?