Ben Lerner

Ben Lerner

Ben Lerner (f. 1979) er en kritikerrost og prisvindende amerikansk forfatter.

Om forfatteren

Ben Lerner er født og opvokset i Topeka, Kansas og bor i dag i New York, hvor han underviser i engelsk litteratur på Brooklyn College.

Ben Lerner har været blandt finalisterne til adskillige prestigefyldte litteraturpriser for sine værker, bl.a. National Book Award og Pulitzerprisen, og han er af pressen blevet hyldet som ”den mest talentfulde forfatter i sin generation” (New York Times) og ”en af vor tids bedste nulevende forfattere” (The Sunday Times). 

Ben Lerner har tidligere udgivet litteraturkritik, digt- og essaysamlinger samt de to kritikerroste romaner Leaving the Atocha Station og 22:04 (på dansk i 2017), der begge fortæller historien om Lerners alter ego Adam Gordon – en ung amerikansk forfatter, der deler ikke så få biografiske træk med Lerner selv.

I Topekaskolen kombinerer Lerner selvbiografiske elementer med ren fiktion på sin egen helt unikke måde. Her lader han sin egen opvækst i 1990’ernes Topeka danne afsæt for fortællingen om den unge Adam Gordon – en dygtig debattør og freestylerapper med et spirende poetisk talent – og fortællingen spænder sig fra Adams afgangsår på Topeka High over psykologforældrene Jane og Jonathans opvækst og første møde til Adams voksenliv som familiefar i Brooklyn.

Ben Lerner skriver med humor og stort poetisk overskud. Han kredser i sine bøger om temaer som maskulinitet, sprogets magt og amerikansk identitet, og The Times kaldte ved udgivelsen Topekaskolen for ”et godt sted at starte, hvis man vil forstå nutidens USA bedre”.

Foto: Ariana Mangual