Emily Henry

Emily Henry

Emily Henry er en amerikansk bestsellerforfatter bosat i Cincinnati, Ohio.

Om forfatteren

Hun skriver bøger om kærlighed og familierelationer og har studeret kreativ skrivning ved Hope College og New York Center for Art & Media.

Strandlæsning strøg ved udgivelsen direkte ind på New York Times’ bestsellerliste og blev udråbt til årets sommerroman i mere end tyve toneangivende medier lige fra New York Times og CNN til Oprah Magazine. Romanen nåede desuden finalen i Goodreads Choice Awards 2020, hvor den var nomineret i kategorien bedste kærlighedsroman.

Foto: Devyn Glista, St. Blanc Studios

Q&A med forfatteren

Hvordan er din skriveproces?

Jeg skriver meget hurtigt med lidt eller ingen selvredigering, når jeg arbejder på første udkast. Jeg skriver normalt om morgenen, før jeg har gjort noget andet, og så arbejder jeg indtil et sted mellem 14.00 og 17.00 – afhængigt af hvor hurtigt jeg når det mål, jeg sætter for dagen. Jeg sigter mod at skrive mindst 2000 ord om dagen hver dag, indtil udkastet er færdigt. Så lægger jeg bogen til side i et par uger og vender tilbage til den med friske øjne. Jeg ender som regel med at omskrive meget af bogen i andet udkast, og jeg gør det meget langsomt og omhyggeligt, da jeg på det tidspunkt ofte ved, hvad jeg vil med bogen.

Hvor begynder du?

Hver bog er lidt anderledes, men mine romaner begynder ofte med en ”setting”. Når jeg finder ud af, hvor mine karakterer skal befinde sig, får jeg hurtigt en fornemmelse af det humør og den atmosfære, jeg gerne vil fremkalde – efterfølgende kommer selve plottet.

Hvem er du inspireret af?

Jeg har aldrig haft lyst til at prøve at skrive som andre, men der er nogle forfattere, hvis arbejde altid inspirerer mig og minder mig om, hvad jeg elsker i en bog. Jeg siger ofte, at jeg gerne vil have, at mine romaner befinder sig halvvejs mellem Sally Thorne og Sally Rooney. Jeg vil gerne have, at de er sjove og hjertevarme som Thornes og komplekse og litterære som Rooneys. Det er to af mine målsætninger. Hver gang jeg læser Helen Hoang eller Christina Lauren, finder jeg mig også så inspireret, fordi jeg synes, de skriver bøger, der er både sjove og gribende. Det er den slags historie, jeg altid har til formål at skrive.

Hvis din bog var en drink, hvilken drink ville den så være?

Åh, måske en margarita? Forfriskende og sød med lidt syrligt. Eller jeg kunne gå i den helt modsatte retning og sammenligne den med en kop varm kaffe: hyggelig og trøstende.

Forestiller du dig nogensinde, hvor dine bøger bliver læst?

Normalt ikke, men jeg kan godt lide at tænke på, at Strandlæsning læses på stranden i solen.

Hvordan er den følelsesmæssige proces, når man skriver en bog?

Den er virkelig overalt - en absolut rutsjebane! Jeg føler virkelig, at der ikke er nogen bedre følelse i verden end at skrive, når skrivningen går godt, men meget af tiden er det mere besværligt end det. Jeg synes på en måde, at skriveprocessen afspejler selve bogens historie – en stor del er sjovt og dejligt, så kommer der uforudsete udfordringer og slutteligt nogle mørke øjeblikke. For hver eneste bog, jeg har skrevet, rammer jeg et punkt, hvor jeg begynder at tvivle på det hele. Men at komme over det og nå slutningen er sådan en utrolig følelse.