Josephine Kyhn

Josephine Kyhn

Josephine Kyhn er uddannet illustrator fra KADK i 2015 og har siden arbejdet som freelanceillustrator.

Om forfatteren

Hun har bl.a. illustreret for Information samt andre magasiner og aviser og har desuden illustreret flere børnebøge, blandt andet Drengen der talte alting, en billedbog af Kim Fupz Aakeson, Makirullen der ikke ville makke ret af Kathrine Assels og seneste en børnebibel-serie skrevet af Jonas Christy. Natskyggebørnene er Josephines debut som både forfatter og illustrator.

Q&A med forfatteren

Hvordan blev Natskyggebørnene til?

Jeg må indrømme at jeg ikke sådan 100 % kan huske hvordan jeg kom op med ideen til Natskyggbørnene, da den har været under udvikling i et par år. Men jeg tror jeg forelskede mig i ordet ‘natskygge’ og dét, at alle planterne i familien var giftige. Og så syntes jeg det var genialt at basere karakterer på planter og deres egenskaber, især da jeg fandt ud af hvilket univers det åbnede op for. Til at starte med var ideen dog ikke at det skulle være en serie, men jo mere jeg dykkede ned i universet, jo mere stod det klart at der skulle flere historier til.

Hvad vil du gerne have, at man får ud af at læse bogen?

Først og fremmest vil jeg gerne give læseren en god historie, med en spændende handling, samt nogle skæve og interessante karakterer som de, til dels, kan spejle sig i. Derudover håber jeg at læseren, og dennes forældre, kan lære lidt om den fantastiske og specielle verden plante - og dyrelivet gemmer på, samt genkende nogle af de problematikker eller temaer historien berører.

Er der noget særligt, du godt kan lide ved at skrive og illustrere til børn?

For det første tror jeg slet ikke jeg kan skrive til voksne, haha, men der er noget befriende og dejligt afslappende ved at skrive til børn. Jeg kan dykke ned i min egen barnlige sjæl, og finde på historier som jeg selv ville have elsket da jeg var barn, og selvfølgelig til dels stadig gør. Det er fedt at vide at børns fantasi er så vild og kompromisløs, at man ved at ens illustrationer og historie kan åbne op for nogle helt nye retninger og fortællinger hos barnet.

Samtidig kan jeg godt lide at forestille mig hvad barnet tænker når de læser en bestemt sætning eller passage, og det er jo så spændende om de forstår mine tanker og ideer, og om de synes noget som jeg har tiltænkt at være sjovt, også er det. Det er også lidt nervepirrende.

Hvad inspirerer dig?

Jeg er en kæmpe Tove Jansson fan, og der er ingen tvivl om at Mumitroldenes univers har været en stor inspiration til Natskyggebørnene; især opbygningen af karaktererne men også Janssons smukke akvarel univers. Kunstnere jeg også beundrer meget i øjeblikket er Amélie Fléichas og Keracoët (som er et forfatter+illustrator par). Ellers er jeg inspireret af mange forskellige mennesker, omgivelser m.v.

Hvordan er din skrive/tegneproces?

Da jeg først for nyligt er sprunget ud som forfatter, med Natskyggebørnene, har tegneprocessen jo være mit hovedfokus i mit arbejde. Så tilgangen til skriveprocessen er startet med nogle tegninger og skitser på karaktererne og universet, og derefter har jeg både skrevet og tegnet sideløbende. Jeg synes det giver et helt unikt samspil mellem tekst og illustrationer, at jeg kan tænke mig til handlingen eller illustrationen mens jeg enten tegner eller skriver.

I Natskyggebørnene har jeg prøvet at give tekst og illustrationer deres eget liv, samtidig med at de komplimenterer hinanden. Jeg håber at læseren kan dykke ned i begge dele, og skabe sine egne små fortællinger.