Dorthe Nors

Dorthe Nors

Dansk skønlitterær forfatter og en internationalt anerkendt stemme, født 1970 i Herning.

Om forfatteren

Dorthe Nors er cand.mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie fra Aarhus Universitet. Hun debuterede i 2001 med romanen Soul og har senest udgivet novellesamlingen Kort over Canada. Hun er oversat til 25 sprog og var i 2017 finalist til den internationale Man Booker-pris for romanen Spejl, skulder, blink.

Dorthe Nors fik sit internationale gennembrud med novellesamlingen Kantslag, som udkom i Danmark i 2008, og i USA i 2014, hvor bogen fik en overvældende modtagelse af alt fra Oprah.com til The Chicago Tribune og New York Times. Siden er flere af hendes bøger oversat til sprog som svensk, norsk, hollandsk, tysk, fransk og kinesisk.  

Dorthe Nors er en populær bidragyder til medier som BBC, The Guardian, Harpers Magazine og også tidsskriftet The New Yorker, som har bragt flere af hendes noveller. Dorthe Nors er blandt andet optaget af temaer som natur, civilisation og køn og er en udpræget eksistentiel forfatter, der med musikalitet og et sikkert blik mestrer hele registeret fra humor til smerte. Dorthe Nors er i 2021 aktuel med bogen En linje i verden, som hun udgiver sammen med fotograf Henrik Saxgren. Et betagende smukt værk om landskab og erindring, der med afsæt i Vestkystlinjen fortæller om at leve med og møde naturen som menneske. Dorthe Nors bor selv ved den jyske vestkyst, men er ofte på farten til København eller rundt i landet for at holde foredrag, hvis hun da ikke er i udlandet for at lancere sine bøger og fortælle om dansk litteratur og kultur.

Dorthe Nors blev i 2011 tildelt Statens Kunstfonds Treårige Arbejdsstipendium, og i 2014 modtog hun Per Olov Enquist-prisen.

Læs mere på forfatterens hjemmeside www.dorthenors.dk.

Skrevet om forfatteren

”En af Nordens mest særlige og stilsikre forfatter.” – Dagens Nyheter om Kort over Canada

”Hun er en mester.” – Chris Kraus, forfatter til I Love Dick

 ”Dorthe Nors brillerer igen … En mesterlig roman.” – Berlingske om Spejl, skulder, blink

”Sjov, klog og med et knivskarpt foruroligende twist.” – The Times om Spejl, skulder, blink

”Den morsomste danske roman, jeg længe har læst.” – Information om Minna mangler et øvelokale

”I denne bog fremstår dansk skønlitteratur som dansk møbeldesign: Enkel og sublim.” – Oprah om Kantslag

”Besynderligt smuk – vidunderligt foruroligende.” – New York Times om Kantslag