Blodsøstre | PAPERBACK

Blodsøstre | PAPERBACK

Årgang 2022 – Hemmeligheder

Karla har en vildskab, som Emily bliver fanget af. Karla kan udfordre hende som ingen anden.

Pris: 99,95 kr.
Køb
Læs mere

Karla har en vildskab, som Emily bliver fanget af. Karla kan udfordre hende som ingen anden. Karla elsker, når man ser på hende, og Emily elsker at se på hende. Men Emilys blik er slet ikke nok for Karla ... 

Årgang 2022 er en serie kortromaner for de 13-16 årige. Fem kendte forfattere har skrevet en kortroman hver, alle med samme tema, nemlig Hemmeligheder. Historierne er vidt forskellige, men favner på hver deres måde den sårbarhed, der tit følger med, når man har en hemmelighed – om den så er stor eller lille.

Anmeldelser og omtale

"særdeles velskrevet … anbefales varmt til litteraturarbejdet i udskolingen" – bogbotten.dk

"her er virkelig kvalitet til arbejdet med litteraturanalyse i udskolingen." – @danskfaglighed

Lektørudtalelse, DBC

Blodsøstre

Vurdering:
En række velskrevne hverdagsfortællinger om skoleliv, venner og veninder, kærester, familie og de problemer, der følger med at gå i 9. klasse.

Skrevet af Christine Christensen

Q&A med forfatteren

Kristina Stoltz: Blødsøstre

Blodsøstre har hovedkaraktererne Emily og Karla en leg, som eskalerer og begynder at minde om straf. Hvordan fik du ideen til, at dette element skulle blive novellens omdrejningspunkt?

”Novellens tema skulle jo være hemmeligheder. At dele hemmeligheder med en nær ven kan være med til at forstærke venskabet, det at man for eksempel deler svære personlige problematikker med hinanden, som man ikke taler med andre om, cementerer venskabets styrke, fordi man stoler hundrede procent på hinanden. Men at være sammen om en hemmelighed kan også udvikle sig i en destruktiv retning, og det var det, jeg ville undersøge i denne novelle, hvordan noget, der begynder som en uskyldig leg udvikler sig til en destruktiv konkurrence, som ingen af de to piger kan håndtere, og som de burde have fået hjælp til at sætte en stopper for. 

I takt med at legen udvikler sig, sker der også noget mellem pigerne, og fra at Emily har fulgt Karla i tykt og tyndt, begynder hun at udfordre og afvise hende. Hvilke tanker lå bag den udvikling af venindernes relation?

”Emily oplever, at Karla udvikler sig i en dårlig retning, da hun suges mere og mere ind i SoMe-verdenen. Hun får sværere og sværere ved at genkende den Karla, som hun kendte, den pige, hun havde det sjovt med og var fortrolig med. Hun oplever det som om, at Karla forsvinder ind i sin telefon, og deres intime rum forsvinder. Hun føler sig svigtet og ulykkelig. Jeg tror, mange genkender den følelse af sorg, når de oplever at vokse fra en ven, som de har været tæt på i flere år.”   

Hvordan var det at skulle skrive en novelle til en novelleserie, hvor temaet lå fast, som her i Årgang 2022?

”Det var udfordrende, men også sjovt. Selvom det umiddelbart kan virke som en begrænsning at skulle holde sig inden for et tema, kan det også være en hjælp at have en benspænd.”

Undervisningsmateriale

Årgang 2022

Årgang 2022 er startskuddet på en ny serie af noveller til de 13-16-årige, hvor fem af tidens markante ungdomsforfattere giver deres bud på historier med udgangspunkt i det samme tema. I Årgang 2022 er temaet HEMMELIGHEDER. Historierne er vidt forskellige, men favner på hver deres måde den sårbarhed, der tit følger med, når man har en hemmelighed.

Med afsæt i det fælles tema, vil man kunne arbejde med Årgang 2022 på forskellige måder. Man kan vælge, at hele klassen læser samme titel som i den traditionelle værklæsning. Men det vil også være muligt, at eleverne læser forskellige noveller, og det fælles tema bliver dermed dét, klassen samles omkring.

Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Blodsøstre | PAPERBACK - Årgang 2022 – Hemmeligheder
Kristina Stoltz
1. udgave 2022
Paperback
Aldersgruppe: 13+
ISBN: 9788762738256
Antal sider: 88
Pris: 99,95 kr.
Serie: Årgang 2022 – Hemmeligheder
Udgiver: Gad Børnebøger
Udgivelsesdato: 28-02-2022

Forfatter

Kristina Stoltz

Kristina Stoltz

Kristina Stoltz er født d. 1. marts 1975 på Frederiksberg og har udgivet en række anmelderroste romaner til voksne og et par børnebøger om Fuglepigen VEGA. Læs mere