Toiletterne | PAPERBACK

Toiletterne | PAPERBACK

Årgang 2022 – Hemmeligheder

Vilma, Sara, Ruben og Uma befinder sig ofte på skolens toiletter, hvor vidt forskellige hændelser og oplevelser sender dem hen.

Pris: 99,95 kr.
Køb
Læs mere

Vilma, Sara, Ruben og Uma befinder sig ofte på skolens toiletter, hvor vidt forskellige hændelser og oplevelser sender dem hen. Og nogle gange hænger deres grunde til at færdes på toiletterne tættere sammen, end man skulle tro ... 

Årgang 2022 er en serie kortromaner for de 13-16 årige. Fem kendte forfattere har skrevet en kortroman hver, alle med samme tema, nemlig Hemmeligheder. Historierne er vidt forskellige, men favner på hver deres måde den sårbarhed, der tit følger med, når man har en hemmelighed – om den så er stor eller lille.

Anmeldelser og omtale

"særdeles velskrevet … anbefales varmt til litteraturarbejdet i udskolingen" – bogbotten.dk

"her er virkelig kvalitet til arbejdet med litteraturanalyse i udskolingen." – @danskfaglighed

Lektørudtalelse, DBC

Toiletterne

Vurdering:
En række velskrevne hverdagsfortællinger om skoleliv, venner og veninder, kærester, familie og de problemer, der følger med at gå i 9. klasse.

Skrevet af Christine Christensen

Q&A med forfatteren

Sabine Lemire: Toiletterne

Skolens toiletter bliver centrum for personernes møder novellen igennem. Hvordan fik du den ide?

De fleste kan fortælle historier fra skoletoiletter. Det er et rum der ofte er uhygiejnisk og til tider også lidt uhyggeligt. Der kan nemlig foregå en del skjult i toiletbåsene. Både godt og skidt. Det synes jeg var oplagt at bruge som udgangspunkt i min historie.

I gamle dage brugte man i finere kredse ordet: hemmelighed i stedet for toilet. Det var den pæne måde at omtale et toiletbesøg på. Men det vidste jeg faktisk ikke, da jeg fandt på titlen.

Du anvender et særligt fortællegreb i Toiletterne, hvor fortællerstemmen og synsvinklen skifter. Hvorfor har du taget dette valg?

Der foregår meget i en klasse. Jeg ville gerne omkring personerne fra flere vinkler, for at komme så tæt på handlingerne så muligt.

Hvordan var det at skulle skrive en novelle til en novelleserie, hvor temaet lå fast, som her i Årgang 2022?

Det var rigtig sjovt at have et tema. Det har jeg ikke prøvet før. Det er også skønt at historierne er blevet så forskellige. 

Undervisningsmateriale

Årgang 2022

Årgang 2022 er startskuddet på en ny serie af noveller til de 13-16-årige, hvor fem af tidens markante ungdomsforfattere giver deres bud på historier med udgangspunkt i det samme tema. I Årgang 2022 er temaet HEMMELIGHEDER. Historierne er vidt forskellige, men favner på hver deres måde den sårbarhed, der tit følger med, når man har en hemmelighed.

Med afsæt i det fælles tema, vil man kunne arbejde med Årgang 2022 på forskellige måder. Man kan vælge, at hele klassen læser samme titel som i den traditionelle værklæsning. Men det vil også være muligt, at eleverne læser forskellige noveller, og det fælles tema bliver dermed dét, klassen samles omkring.

Undervisningsmaterialet er udviklet af Maria Louise Bjerrum.

Download undervisningsmaterialet her

Toiletterne | PAPERBACK - Årgang 2022 – Hemmeligheder
Sabine Lemire
1. udgave 2022
Paperback
Aldersgruppe: 13+
ISBN: 9788762738232
Antal sider: 88
Pris: 99,95 kr.
Serie: Årgang 2022 – Hemmeligheder
Udgiver: Gad Børnebøger
Udgivelsesdato: 28-02-2022

Forfatter

Sabine Lemire

Sabine Lemire

Sabine Lemire, f. 1974, er uddannet på Danmarks Designskole og École supérieure des arts appliqués Duperré i Paris. Læs mere