Dorte Roholte

Dorte Roholte

Dorte Roholte, f. 1958, er egentlig apoteksuddannet, men forlod i 1989 faget til fordel for skriveriet. Hun har udgivet 77 bøger, langt de fleste for børn og unge.

Om forfatteren

Dorte Roholte vender i mange af sine bøger tilbage til temaer som gys og diabetes, og hun har en forkærlighed for det uforklarlige. Dorte Roholte har skrevet hele sit liv og begået en meget lang række bøger til børn og unge. Hun mestrer kunsten at skabe et plot, der er så medrivende, at man ikke har lyst til at lægge bogen fra sig. Desuden skriver hun frilæsningstekster til internetsites og bidrager med noveller i magasiner og blade.

Foto: Mona Grundsøe

Q&A med forfatteren

Hvordan begyndte dit forfatterskab?
I skolen var det min yndlingsdisciplin at skrive stile; jo længere, jo bedre. Min første bog, Sommer på Spøgelseshotellet, var egentlig en historie, som jeg digtede til min datter, da hun blev storesøster i en alder af næsten seks år. På lykke og fromme sendte jeg den ind til Gyldendal og modtog et åbent postkort, hvori der stod: “Vi vil gerne udgive manuskriptet. Ring venligst.”

Hvad inspirerer dig?
Mit problem har aldrig været manglende inspiration, snarere tværtimod, for jeg føler mig bombarderet med inspiration fra alle kanter. En kort ordveksling mellem to personer, som står foran mig i en kø i supermarkedet, bliver tit lagret i mit hoved og udvikler sig til en kortere eller længere historie. Jeg kan have ideer liggende i baghovedet i mange år, indtil jeg pludselig ved, hvordan og til hvad de skal bruges.

Hvordan er din skriveproces? 
Min skriveproces er enkel. Jeg begynder aldrig at skrive, før jeg har historiens skelet, personerne og det overordnede plot på plads i mit hoved. At gå meget lange ture fremskynder eller hjælper i hvert fald lidt på den proces, så jeg vil hellere trave ti kilometer end sidde og føle mig frem ved tastaturet. Når jeg kaster mig ud i skrivningen, kan det dog godt ske, at min historie eller personerne ændrer sig, og det er altid spændende. 

Har du en absolut yndlingsbog?
Min absolutte yndlingsbog er “Tilbederen” fra 1998 af den tyske forfatter Charlotte Link. Suspense og stille, men effektiv og stigende spænding. Det samme gælder alle den svenske forfatter Karin Alvtegens bøger. 

Hvad laver du, når du ikke skriver?
Jeg skriver hver dag fra cirka 8.30 til 15 eller 16, og det er en af mine yndlingsbeskæftigelser. Men ellers kan jeg også godt lide at dyrke min urtehave, at læse, lave mad og finde på nye opskrifter, omgås familie og venner, at hækle og at rejse og se nye steder, helst nogle med føde til fantasien. Jeg interesserer mig meget for historiske emner og elsker at spille spil, og når jeg gør det, vil jeg gerne vinde. Mange kvinder kan multitaske, men den evne har jeg ikke, så jeg laver altid kun én ting ad gangen.

Book et foredrag

Dorte Roholte

Dorte Roholte, født 1958, er egentlig uddannet apoteksassistent, men har siden 1989 haft forfattergerningen som sin fuldtidslevevej. Hun er optaget af at fortælle den gode historie, som både kan underholde ved at løfte læseren ud af øjeblikket og måske også give ham eller hende lidt mere med på vejen. Selv mener hun, at hun er svær at slå i paratvidenspil, fordi hun har læst utrolig mange bøger og stadig gør det. Hun er mor til to voksne børn og mormor og farmor til i alt fire børn i alderen 11 - 0 år; har base i Sydsjælland, men opholder sig også ofte i sit fritidshus i Thy.

BOOK ET FOREDRAG:

Dorte fortæller gerne om baggrunden for sine bøger, fx Sukkerkold, men også tidligere bøger, og der er nok at tage af, for hun har udgivet over 80. Hun har aldrig fortrudt, at hun tog springet og begyndte at skrive på fuld tid, og det er en historie i sig selv, hvad der førte til det. Hun er forfatter til mange letlæsningsbøger og er ofte vendt tilbage til emner som gys og diabetes, og forklaringen på dette giver hun med glæde. Hun afslører frivilligt sine bedste skrivetips og giver gode råd til de skrivelystne, inden hun - om ønsket - læser lidt op.

Kontakt Dorthe Roholte:

Email: roholtedorte@gmail.com
Tlf: 60 17 73 13