Denne bog henvender sig til dig, der skal lære om social- og sundhedssektoren i din uddannelse til social- og sundhedshjælper. Bogen følger den nyeste bekendtgørelse for din uddannelse og opfylder dermed målene for faget. Du kan bruge bogen i både dine skole- og praktikperioder.
Emner
Hvert kapitel har sit eget emne. Du kan læse bogen fra start til slut. Eller du kan bruge den til slå op i, når du arbejder med bestemte emner. Du kan også lade dig inspirere af bogen til at handle i bestemte situationer. Tanken er, at bogens billeder, opgaver og refleksionsrum lægger op til refleksion og debat både i skolen og i praktikken.
For nemheds skyld kalder vi social- og sundhedshjælperen for “hun” og borgeren for “han” i denne bogserie.
Historier
Hvert kapitel indledes med en Historie 1 og en Historie 2. De to historier skildrer en bestemt situation set ud fra to forskellige synsvinkler. Vi har valgt eksempler på situationer, som du typisk kan komme ud for i dit arbejde som social- og sundhedshjælper. Ideen er at vise, at der altid er mindst to forskellige sider af samme sag. Efter historierne får du uddybet det emne, som hvert enkelt kapitel handler om.
Refleksionsrum
Kapitel 2 til 7 afsluttes med to refleksionsrum. I refleksionsrummet kan du stoppe op og tænke over den situation, som blev beskrevet i Historie 1 og 2. I det første refleksionsrum kan du se eksempler på, hvordan du kan bruge din nye viden til at forstå situationen. I det andet refleksionsrum får du nogle spørgsmål, der lægger op til refleksion. Ved at svare på dem kan du øve dig i at omsætte din nye viden til praksis.
Praktikøvelser
Undervejs i gennemgangen af bogens emner vil du møde praktikøvelser. De lægger op til, at du øver dig i praksis på dit praktiksted. Du skal gennemføre praktikøvelserne i samarbejde med praktikvejlederen og en borger. Det skal ske med udgangspunkt i borgerens behov. Det er vigtigt, at borgerens grænser respekteres. Han eller hun skal have mulighed for at sige til og fra. Derfor skal du altid på forhånd fortælle, hvad øvelsen går ud på. Så vælger den enkelte borger selv, om han eller hun vil deltage.
Litteratur og links
Henvisninger til relevant litteratur og links til bogens kapitler finder du bagest i hvert kapitel.
Oversigt over forfatternes baggrundslitteratur findes på bogens hjemmeside.
God fornøjelse med bogen!
Fagredaktørerne
København 2012