Hvor går gransen?

Hvor går gransen?

55 statusopdateringer om det danske sprogs umådelige rummelighed

Sprogets grænser er flydende og omskiftelige. Acceptabelt i dag er tabu i morgen. Er der en grænse? Og hvor går den så?

-Politiken
Læs mere

Grænsespørgsmål er der overalt i sprogets verden. Der er tabugrænser, som hver generation afprøver, og som ofte flytter sig. Må man fx bruge ordet dværg? Må man tale om sigøjnere? Det skifter lidt – og måske kan det blive stuerent igen at spise negerkys.

Overskrider de unge grænsen for acceptabel udtale, når de udtaler færge, konservativ og dværg ”fao”, ”konsavativ” og ”dvaw”? Overskrider Mads Mikkelsen grænsen for, hvad en skuespiller kan tillade sig mht. distinkthed?

Dialektgrænserne er blevet mere utydelige, men så sent som i 1930’erne blev der gjort forsøg på at udgive en avis på sjællandsk. Kan man tage det alvorligt? Og hvor ligger klichegrænsen? Den ligger i hvert fald ikke fast. Nogle elsker at tale om kreativitet og innovation og italesætter med glæde relevante diskurser i forhold til mindfulness og coaching, andre får hurtigt nok.

Sproginteressen i Danmark er fortsat stor, ikke mindst på grund af de mange skiftende og uafklarede grænsespørgsmål, som Jørn Lund med vanligt vid stiller skarpt på i Hvor går gransen? Nogle vil nok mene: Nu er grænsen nået. Men det ligger i sprogets natur, at det forandrer sig hele tiden. Så følg med og bliv oplyst, når Jørn Lund forfølger et sprog i galop.

Anmeldelser og omtale

 ”…mundgodt for alle, der interesserer sig aktivt for sproget” – Politiken

 ”Man er i fortræffeligt selskab med Jørn Lunds kvalificerede og pointerede epistler” – Kristeligt Dagblad

”En bog alle sprogelskere må læse!” – Søndag

”… en række velfunderede, underholdende og lune betragtninger over det danske sprog, som vil have bred interesse. (…) Man er i godt selskab med Jørn Lund, der formidler sin gedigne sproglige indsigt med både lune og skarphed” litteratursiden.dk

”Jeg elsker Jørn Lunds bøger om det danske sprog. Denne bog er nøjagtig lige så lærd, hamrende morsom og præcis, som jeg havde ventet” – god-bog.dk

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse




Forside
Billede af bogen




Forfatterfoto

Foto: Anders Bruun Olsen

Hvor går gransen? - 55 statusopdateringer om det danske sprogs umådelige rummelighed
Jørn Lund
1. udgave 2016
Softcover m. flapper
ISBN: 9788712053309
Antal sider: 231 sider
Pris: 199,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 15-02-2016

Kig i bogen

Forfatter

Jørn Lund

Jørn Lund

Jørn Lund, f. 1946, er professor i dansk sprog, og har udover sit akademiske arbejde ydet afgørende bidrag til dansk uddannelses-, kultur- og sprogpolitik. Læs mere

Lignende bøger