Omar - og de andre

Omar - og de andre

Vrede unge mænd og modborgerskab

UDKOMMER 27. AUGUST

Læs mere

”Mange har en følelse af at være andenrangsborgere. Og dét at folk inderst inde godt ved, at de ikke er accepterede i Danmark, gør jo ondt.”

Sådan lyder det fra en af de ’vrede unge mænd’, som sociologen Aydin Soei har talt med til bogen Omar – og de andre. Bogen handler om kriminalitetstruede unge mænd med minoritetsbaggrund og deres oplevelse af modborgerskab, som kan få dem til at vende det danske samfund ryggen. Flertallet af de unge fra landets udsatte områder lever helt almindelige liv med skole, job og familie, men nogle ender som radikaliserede, som bandemedlemmer eller storkriminelle. Én enkelt, Omar el-Hussein, opgav helt at være en del af samfundet, da han i 2015 dræbte to uskyldige mænd i terrorangrebet ved Krudttønden og den jødiske synagoge i København. Omar el-Husseins baggrund minder om så mange andre kriminalitetstruede minoritetsdrenges, viser bogens gennemgang, men udgangen på hans historie blev, at han valgte at agere som en ekstrem modborger.

I 2018 er det ti år siden, at Danmark blev ramt af landsdækkende optøjer i udsatte boligområder, og at den danske bandekonflikt brød ud og udviklede sig til en permanent størrelse. Begge fænomener er skelsættende i dansk ‘ghettohistorie’ og beskrives i Omar – og de andre, der sammenligner udfordringerne med radikalisering, bander og optøjer i den danske, amerikanske og franske ‘ghetto’.

Bogen er en fortsættelse af Vrede unge mænd (2011), hvorfra enkelte af kapitlerne går igen i nye og opdaterede versioner. Nogle af de unge, som forfatteren mødte første gang for et årti siden, geninterviewes side om side med nye stemmer, der bidrager til at tegne et portræt af udviklingen blandt en særlig gruppe unge i landets udsatte områder.

Anmeldelser og omtale

Pressen skrev om Vrede unge mænd:

”Sagt uden forbehold: Det er en værdifuld bog, som bør få mange læsere (…) Den handler både om demokrati og skolepolitik og den skæve adgang til medierne. Og den handler om franske tilstande i Danmark.” – Knud Vilby, Tidsskriftet Social Kritik

”Soeis bog giver et velreflekteret indblik i en undergrundskultur, der ikke adskiller sig afgørende fra tilsvarende fænomener i byer som Paris og Los Angeles. Kønnet spiller en lige så stor rolle som kulturen (...) Med sin bog ’Vrede unge mænd’ formår Aydin Soei (...) at diskutere drengenes attituder og selviscenesatte fremtoning. Intet tyder på, at de sociale problemer med unge mænd, der har svært ved at fungere i et østrogenparfumeret samfund, er større blandt indvandrere end blandt alle blege drenge. Tværtimod.” – Politiken

”Enhver, der beskæftiger sig med de vrede unge mænd, må læse bogen og blive klogere.” – Folkeskolen

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse
KOMMER
Forside


 

Forfatterfoto af Aydin Soi
Foto: Julie Hjort
 
Omar - og de andre - Vrede unge mænd og modborgerskab
Aydin Soei
1. udgave 2018
Softcover m. klapper
ISBN: 9788712056898
Ca. 300 sider
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag

Kig i bogen

Forfatter

Aydin Soei

Aydin Soei

Aydin Soei, f. 1982, er BA i journalistik og cand.public. i sociologi fra Syddansk Universitet. Læs mere