Samarbejdets mand

Samarbejdets mand

Minister Gunnar Larsen. Dagbog 1941-1943

Med Gunnar Larsens dagbog får vi et helt nyt indblik i, hvilket pres regeringen fungerede under, og hvor stor en splittelse der i vitale spørgsmål var tale om.

- Nordjyske Stiftstidende
Pris: 699,95 kr.
Køb
Læs mere

Gunnar Larsen var under besættelsen en af de såkaldt ”upolitiske ministre”, dvs. partiløse ministre, som blev indsat af regeringspartierne - bl.a. for at holde nazisterne ude af regeringen.

Som erhvervsmand støttede Gunnar Larsen regeringens aktive forhandlingspolitik, og efter besættelsen blev han som den eneste minister ved byretten dømt som værnemager. Han blev senere frikendt ved højesteret, men udvandrede efterfølgende som en slået mand.

Hans dagbog 1941-1943 er den mest omfattende, som kendes fra nogen minister fra perioden, og giver en uovertruffen indsigt i meningsudvekslinger og beslutningsprocesser i samlingsregeringen – til forskel fra de officielle ministermødereferater. 

Med Gunnar Larsens dagbog får vi et helt nyt indblik i, hvilket pres regeringen fungerede under, og hvor stor en splittelse der i vitale spørgsmål var tale om.  Dagbogen belyser også Gunnar Larsens virke som leder af Danmarks største industrivirksomhed, F.L. Smidth & Co., og som minister for offentlige arbejder.  Her blotlægges hans indstilling til samarbejdet med besættelsesmagten og hans besøg i både Tyskland, Frankrig og det besatte Østeuropa, hvor man ser, hvor langt han var villig til at tro den tyske propaganda.

Udgivelsen sker i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek og Selskabet for Udgivelse af Kilder til Dansk Historie. 

Anmeldelser og omtale

 "... et fremragende værk." – Nordjyske Stiftstidende

"... et vigtigt vidnesbyrd om samarbejdspolitikkernes tankegang" – Arbejderen

"Gunnar Larsens dagbøger burde være pligtlæsning for enhver, der ønsker at blande sig i [debatten om besættelsestiden, red.]" – Weekendavisen 

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.
PressemeddelelseForside (bind 1)Billede af bogen i kassette               Samarbejdets mand - Minister Gunnar Larsen. Dagbog 1941-1943
Redigeret af: Joachim Lund & John T. Lauridsen
1. udgave 2015
Hardcover
ISBN: 9788793229013
Antal sider: 1486
Pris: 699,95 kr.
Udgiver: Historika
Udgivelsesdato: 09-04-2015