Livsværk

Livsværk

Radiometer 1935-2004

Den fascinerende historie om et dansk virksomheds- og industrieventyr.

Pris: 249,95 kr.
Køb
Læs mere

Livsværk: Radiometer 1935-2004 fortæller den fascinerende historie om et dansk virksomheds- og industrieventyr.

Oprettet i 1935 af to unge entreprenante svagstrømsingeniører i loftslokaler i Københavns Nyboderkvarter havde Ingeniørfirmaet Radiometer egentlig til formål at udvikle og fremstille måleapparater til den hastigt voksende danske radioindustri. Men en henvendelse fra Carlsberg Laboratorium om muligheden for at udvikle en pH-måler til brug i ølbrygning banede snart vejen ind på det elektrokemiske marked og udgjorde den spæde start på iværksættervirksomhedens verdenssucces med de kemisk-analytiske apparater til blodgasanalyse, som den fra 1950’erne udviklede til klinisk brug.

Da Johan Schrøder, søn af den ene grundlægger, tiltrådte som direktør i 1973, havde de såkaldte blodgasapparater gået sin sejrsgang på hospitaler i ind- og udland og gjort Radiometer til et verdensnavn. Men internationale lavkonjunkturer og krisetider, nedadgående omsætning på virksomhedens øvrige forretningsområder og konflikter i familieejerkredsen havde sat Radiometers langsigtede overlevelse på spil, og virksomheden skulle gennemgå markante ændringer på både ledelses- og produktplan i de kommende år.

Med afsæt i historiske dokumenter om Radiometer og et rigt historisk billedmateriale fra Johan Schrøders arkiv samt interviews med selvsamme, skildrer historiker Hasse Lundgaard Andersen virksomhedens udvikling fra grundlæggelsen i 30’erne og frem til salget i 2004 til amerikanske Danaher, da Radiometer var verdens førende producent af apparater til blodgasanalyser.

Det er beretningen om et succesfuldt stykke industrihistorie og et eksporteventyr drevet af innovativt ingeniørskab og globalt udsyn, men også beretningen om, at familieejede virksomheder ikke nødvendigvis er et gode i sig selv.

Anmeldelser og omtale

”Bogen er grafisk flot (…) Alt i alt er det en flot bog, som fortæller en central dansk virksomhedshistorie, og som også giver forklaringen på, hvorfor en virksomhed, der laver måleudstyr, kom til at hedde Radiometer.” – historie-online.dk

”Vi har her en fyldig bog med masser af dokumentation i form af figurer og tabeller om firmaets finansielle status gennem årene. Den er rigt illustreret med billeder af firmaets produkter og produktionslinjer.” – Dansk Medicinhistorisk Årbog 2020

Presse

Her kan du finde billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

 

Forside
 


Forfatterfoto af Hasse Lundgaard Andersen                        
Foto: Privat

Livsværk - Radiometer 1935-2004
Hasse Lundgaard Andersen
1. udgave 2020
Hardcover m. halvbind
ISBN: 9788712059295
Antal sider: 348
Pris: 249,95 kr.
Udgiver: Historika
Udgivelsesdato: 05-05-2020

Forfatter

Hasse Lundgaard Andersen

Hasse Lundgaard Andersen

Hasse Lundgaard Andersen, f. 1969, er cand. phil. i historie og har desuden en Master's Degree i moderne irsk historie fra University College Dublin. Læs mere

Lignende bøger