Chellam

Chellam

En ung kvinde møder sin mor, sin amma, for første gang. Sammen går de på opdagelse i den natur, der kendetegner Tamil Nadu i det sydlige Indien.

Pris: 199,95 kr.
Køb
Læs mere

SABITHA SÖDERHOLM ER VINDER AF ÅRETS TALENT VED BLIXENPRISEN 2023

En ung kvinde møder sin mor, sin amma, for første gang. Sammen går de på opdagelse i den natur, der kendetegner Tamil Nadu i det sydlige Indien. 

Chellam fremskriver kritisk, undersøgende og med stor skønhed et forrådskammer af planter, frø og bær, fugle og bjergarter og deres betydning – natblomstrende jasmin, gurkemeje og saltkrystal, kurinjiblomsterne, der farver bjergene blå. Som et forsøg på at genfinde et tabt sprog og som en levende forbindelse mellem mor og datter. 

Det er en bog om at genskabe minder fra en barndom i Indien og Skandinavien. Om at huske ting gennem dufte og bevægelser, opfinde nye historier fra ruiner. Det er en fortælling fuld af poesi om at skabe fast grund under fødderne, en verden mellem to kyster. 

Anmeldelser og omtale

 "En enormt sanselig digtsamling … Det er godt gjort: en debut, som med en både lyrisk og kritisk stemme skriver om sorg og omsorg, adoption og arbejde, klima og kolonialisme." – Politiken

 "Smuk og poetisk ... en fin debut, der smager af mere." – Femina

"Som en drøm … Stemningsfuld, fuld af sansninger og ordmalerier." – Dagbladet Information

”Nænsom og indtrængende … Fuldt formfuldendt.” – Weekendavisen

"Det er ømheden i sansningens sprog, Sabitha Söderholm skriver frem i Chellams fine rejse ind i ukendt kendt territorium." – Atlas Magasin

”Jeg godt lide den stoflighed, som hun er så dygtig til at få ind i sin poesi, og måden, hvorpå hun finder nye historier ud af et liv, som er gået i stykker. For mig er den bog et lille shot ingefær, når man lige føler, man har brug for lidt energi” – Ingrid Baraka, vært på podcasten A Seat at the Table

"Sabitha Söderholm har skrevet en meget overbevisende debut, der rammer kroppen og hjertet på en fin, rørende og sanselig måde." – Litteratursiden


Shortlistet til Bogforums Debutantpris 2022

Shortlistet til Bogforums Debutantpris 2022

SABITHA SÖDERHOLM
CHELLAM
Gads Forlag

Med Sabitha Söderholms dybt sansemættede lyriske prosabog Chellam har nye lugte, nye smage, en ny flora fundet vej ind i den danske litteratur. Sammen med bogens unge, kvindelige jeg-fortæller opdager vi Banyantræerne, Nungupalmerne, skinnende krysantemum, fløjlsblomsten Tagetes, vi dufter den ristede kardemomme og peber, vi står på den sandede røde jord. Sammen med hende får vi lov til at lære landskabet at kende. Bogen åbner både op for en ny erfaring og forsøger at genetablere en forbindelse til noget, der er gået tabt: en historie, en kultur, en biologisk mor, som fortælleren her møder for første gang, og som hun nu forsøger at indkredse og fastholde gennem sproget. Men Chellam er ikke blot en fortælling om at indhente det glemte, men også om at genfinde noget større. Söderholms blik på verden er planetarisk, omsorgen for naturen og mennesket er den samme, der er ikke tale om to adskilte størrelser. Som her: ”Saltkrystal, saltkrystal/over markernes muld/under kvindernes fødder/under kvindernes hud.” Chellam formår at rumme både det sansebårne og det tørt registrerende konkrete, at rumme stemningsmættede, intime scener og en konstaterende kritik, bl.a. af den invasive art vi kalder for kolonialisme. Söderholm syr sine tekster sammen til en stærk helhed, der formår både at være afdæmpet og fast, mens hun viser os, at vi skylder vores verden vores ømhed og vores omtanke.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

PressemeddelelseForside
 

Forfatterfoto af Sabitha Söderholm                                                                  
Foto: Eliyah Mesayer    
Chellam
Sabitha Söderholm
1. udgave 2022
Softcover m. flapper
ISBN: 9788712069027
Antal sider: 92
Pris: 199,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 02-09-2022

CO2e-aftryk pr. eksemplar: 146 g (1. oplag)

Kig i bogen

Forfatter

Sabitha Söderholm

Sabitha Söderholm

Sabitha Söderholm er født 1989 i Indien. Hun debuterer som forfatter med Chellam. Læs mere