Speciesisme betegner vores hierarkiske opdeling af ikke-menneskelige arter i forhold til vores interesser. Dette hierarki er synligt, når vi ser, hvordan vi opfatter og behandler dyr i forhold til vores interesser og behov.
Vi tildeler vores kæledyr bestemte rettigheder og giver dem særlige privilegier, men ikke vores opdrættede dyr, selvom nogen af disse har kognitive færdigheder, der er højere end vores katte og hunde.
Der ingen tvivl om, at Danmark i dag er en speciesistisk nation. Danmark har intensiveret speciesisme til det maksimale – vi er verdensførende, hvad angår antallet af dyr, der lever og dør i Danmark, set i forhold til vores lands areal og befolkningsstørrelse. Ingen andre steder i verdenen er speciesisme så fremherskende.
At udfordre speciesismen og hvordan den manifesterer sig selv i Danmark er at stille radikale spørgsmål til vores egen magtposition her i verdenen – en udfordring, som hvis den vandt, ville betyde at vi mennesker ville være nødsaget til at opgive de privilegier vi har ved at udnytte dyr som vi gør i dag.
Danish Speciesism kortlægger speciesismens historiske betydning, og hvordan den viser sig i dag, og giver et indblik i, hvordan livet og døden opleves for de dyr, der lever under speciesismens åg. Til sidst giver bogen et bud på, hvordan vi kunne få et andet forhold til dyrene, hvis vi gav slip på vores kontrol over naturen – og i stedet lod den være sig selv: Vild natur.
Bogen er på engelsk.