Hvordan er det at være dansk kunstner i 2024? Hvad er kunstneres vilkår? Hvordan lever man som kunstner med institutionernes nedarvede, sociale og økonomiske magtstrukturer? Hvordan kan der kollektivt skabes frihed til at skabe alternativer til den eksisterende kunstverden?
Det er spørgsmål som disse, der optager kunstner Kristoffer Ørum i hans nye bog Jeg er en mislykket kunstner. Bogen består af en række veloplagte og skarpe essays, hvor Ørum samler erfaringerne fra sin praksis til et portræt af livet som kunstner i dagens Danmark og i en kunstverden, hvis spilleregler han aldrig helt har kunnet acceptere.
Jeg er en mislykket kunstner er et indlæg i debatten om dansk kunsts aktuelle forfatning – og fremtidige udvikling – set fra en udøvende kunstners perspektiv. Bogen slår et slag for et opgør med status quo mod en mere åben og diversificeret kunstverden, hvor det ikke handler om at passe ind og gøre det rigtige, og hvor det at være ”mislykket” er et mærkat for kreativ frihed.
Kristoffer Ørum er en interdisciplinær billedkunstner med base i København. Han er uddannet i billedkunst fra Goldsmiths College og Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han driver platformen Captive Portal og har tidligere været professor ved Det Fynske Kunstakademi samt kunstnerisk forsker ved Uncertain Archives på Københavns Universitet. Hans praksis kredser om de digitale sfærer og deres indvirkning på dagligdagen, og han befinder sig bedst i krydsfeltet mellem den institutionelle kunst og græsrodskunsten. Han har udgivet, optrådt, udstillet, undervist og organiseret begivenheder over hele verden siden 2005.