Sports- og idrætsskader giver et bud på den bedste praksis i undersøgelse, behandling og genoptræning af de almindelige og hyppigste sportsskader i en nordisk kontekst. Det er bogens hensigt at bidrage med en enkel og professionel tilgang til arbejdet med sports- og idrætsskader – med et ensidigt praktisk fokus.
Der er de seneste år sket en rivende udvikling inden for den sportsmedicinske verden, hvor massiv international forskning og formidling har sat sit præg på undersøgelse og diagnosticering af skader samt bidraget til et paradigmeskift i, hvordan skader behandles og genoptrænes. Denne positive udvikling bygger på et større fokus på optimal belastning som vejen mod forebyggelse af skader og tilbagevenden til sport.
Sports- og idrætsskader er bygget op omkring tre dele. Del 1 består af en teoretisk gennemgang af anatomi, biomekanik, vævstyper, skadesreaktion og opheling i et biopsykosocialt perspektiv. Bogen præsenterer den teoretiske viden på et niveau, der kan videreformidles direkte til sportsudøveren, trænerstaben og andre aktører omkring sportsudøveren. Derfor er der undladt for mange detaljer og tung teori, som i stedet kan findes i grundbøger indenfor de berørte emner.
Del 2 består af anvendt teori i forhold til undersøgelse og behandling, herunder genoptræning af sports- og idrætsskader. Der vil ligeledes være et afsnit omkring akut skadeshåndtering, der skal give læseren et overblik over ansvar og handlemuligheder under dækning af sportsbegivenheder.
Del 3 er en praktisk overgang til undersøgelse og håndtering af de mest almindelige skader og behandling af disse. Behandlingen vil være særligt fokuseret på træning, da evidensen her er mest overbevisende. Opbygning af regionskapitlerne vil tage udgangspunkt i de mest hyppige skader, de vigtigste fokuspunkter i undersøgelsen og inddrage behandlingsstrategier som inspiration.
Bogens målgrupper er de studerende og nyuddannede inden for bl.a. fysioterapi, kiropraktik, idræt og sundhed samt medicin og personlig træning med interesse for sports- og idrætsskader. Bogen er ligeledes tænkt som en faglig opdatering og opslagsværk for erfarne klinikere.