Provokunst

Provokunst

Fra hesteofring til skamstøtte

UDKOMMER 27. SEPTEMBER

Læs mere

Hvad tænkte Bjørn Nørgaard på, da han en formiddag i 1970 slagtede en hest på en mark i Kirke Hyllinge? 

Var der en dybere mening, da Lene Adler Petersen gik nøgen gennem Børsen i København, bærende på et kors, mens mæglerne måbede? 

Hvorfor skabte Jens Galschiøt Skamstøtten til minde om massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, og hvorfor havnede den i Hong Kong, hvor den nu er låst inde? 

Niels Frid-Nielsen viser i Provokunst, hvordan kunstnere i 100 år har provokeret, udfordret og konfronteret det borgerlige samfund og er blevet mødt med censur, hån, had, latter og masser af debat. 

Provokunst  er en kulturhistorisk skildring af spektakulære kunstneriske kontroverser, som dengang Wilhelm Freddie fik forbudt et maleri af en penis på en kvindes kind. Dengang Julemandshæren delte gaver ud fra et stormagasins hylder og blev anholdt for det. Dengang Lars von Trier udtrykte forståelse for Hitler på filmfestivalen i Cannes, Dan Turèll klippede sig skaldet og malede sine negle sorte, og et laserlys på Vestkysten satte sindene i kog. 

Men Provokunst  handler også om en nutid, hvor Asger Jorn får et værk overklistret, Jens Haaning tager pengene og løber, da Kunsten i Aalborg bestiller et værk af ham – og en buste af Kong Frederik 5. bliver smidt i Københavns havn. 

Provokunst  spørger, om alle disse aktioner og provokationer har rykket ved grænserne for ytringsfriheden og gjort os mere tolerante, antiautoritære og kritisk tænkende? 

Q&A med forfatteren

Du har valgt at vise Hesteofringen af Bjørn Nørgaard på forsiden, hvorfor det?

Når folk ser Bjørn Nørgaard med hestens afhuggede hovede i favnen, ved de præcis, hvad jeg mener med titlen Provokunst.  Hesteofringen provokerer lige så meget i dag, som da den blev udført i 1970. Den aktion er for mig essensen af dansk provokunst.

Hvilke provokunstnere tror du, der vil blive stående tilbage i kunsthistorien om 50 år?

Vi vil nok stadig huske Simone Aaberg Kærns portræt af Anders Fogh Rasmussen. Det handler om politik, krig og Danmark i den store verden. Og så handler det om magt. Hvem har magten over portrættet: Fogh eller Kærn? Det værk vil blive ved med at udfordre os mange år frem. Jeg reserverer også hæderspladser til teatergruppen Solvognen, Lars von Trier og Dan Turèll i den gyldne bog med dansk provokunst.

Hvem bestemmer, om provokunst er god eller dårlig?

Det gør tiden. Tiden er den store censor, der skiller skidt og kanel. Men når det kommer til provokunst, handler det også om værkets evne til at få jorden til at skride under os. Stiller værket dybe spørgsmål til os om vores værdier, tro og kultur, eller kradser det bare i overfladen i et forsøg på at få 15 minutters opmærksomhed.

Er provokunst stadigvæk relevant i dag? Kan samfundet stadigvæk påvirkes?

Jeg tror, provokunst er med til at holde samfundsdebatten i gang. Nogle værker ender bare i døgnets hestestald, men andre bliver stående som emblemer på vores tid.

Hvad har været det mest interessante for dig som kulturkommentator og forfatter under din research og skrivning?

Da jeg begyndte at arbejde med bogen om Provokunst, oplevede jeg, at stoffet voksede, og at folk umiddelbart forstod, hvorfor jeg skrev på en bog om provokunst. Der knytter sig masser af nostalgi og anekdoter til mange af provokationerne, f.eks. Julemandshæren der delte varer fra stormagasinet gratis ud til børn og barnlige sjæle. Man skal være lidt af en stivstikker for ikke at trække på smilebåndet. Men samtidig er der rigtig meget til eftertanke i den aktion og meget af den øvrige danske provokunst.

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

     
 

Pressemeddelelse




 


Forside                                                                                                 



Forfatterfoto af Niels Frid-Nielsen
Foto: Jon Henriksen
     
Provokunst - Fra hesteofring til skamstøtte
Niels Frid-Nielsen
1. udgave 2024
Softcover m. flapper
ISBN: 9788712075738
Antal sider: 268
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 27-09-2024

Kig i bogen

Forfatter

Niels Frid-Nielsen

Niels Frid-Nielsen

Niels Frid-Nielsen (f. 1954) er kulturkommentator og forfatter. Senest udkom Jeg er københavner (2021) og I en tynd tråd (2020). Læs mere