Den sorte mand

Den sorte mand

Racisme, woke og hvidhed i dansk litteratur

Klaus Rothstein skriver om den aktuelle idédebat og om den sorte mands rolle i dansk litteratur.

Pris: 249,95 kr.
Køb
Læs mere

I sommeren 2020 gav omfattende antiracistiske demonstrationer genlyd over hele verden. Protesterne begyndte efter et politidrab på en sort mand i USA, men snart efter handlede hele kulturdebatten om woke hvidhedskritik og privilegieblindhed i kunst og litteratur. 

I kølvandet på demonstrationerne og under indtryk af en ny tids værdier skriver Klaus Rothstein om den aktuelle idédebat og om den sorte mands rolle i dansk litteratur. Han undersøger forfatternes intentioner, udfordrer litterære purifikationer og diskuterer både N-ordet, den kunstneriske frihed og det litterære råderum. 

Spørgsmålet er, hvilken rolle og betydning vi tillægger fortidens racisme i nutidens litteraturdebat, og hvordan vi skal tale om den digtning, der engang var konfliktfri, men nu overskrider manges sproglige og etiske grænser. 

Den sorte mand. Racisme, woke og hvidhed i dansk litteratur læser og diskuterer Klaus Rothstein værker af vigtige danske forfattere, bl.a. H.C. Andersen, Henrik Pontoppidan, Johannes V. Jensen, Karen Blixen, Tom Kristensen, Martin A. Hansen, Halfdan Rasmussen, Klaus Rifbjerg, Inger Christensen, Cecil Bødker, Michael Strunge, Madame Nielsen, Katrine Marie Guldager, Kirsten Thorup, Jakob Ejersbo og Christina Hagen.

Anmeldelser og omtale

 "Interessant kompendium i politisk ukorrethed ... Man må takke Klaus Rothstein for at kaste sig sultent over litteraturen i erkendelsen af, at det, der engang blev skrevet, ej kan gøres uskrevet." – Jyllands-Posten

"Rothstein har skrevet en oplysende og forbilledlig bog." – POV.International

"Rothsteins Den sorte mand - racisme, woke og hvidhed i dansk litteratur er spændende ... spækket med stærke eksempler, som kaster lys over et underbelyst felt ... " – Kristeligt Dagblad

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale.

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

     
 

Pressemeddelelse
 


Forside                                                                                                                                                 


Forfatterfoto af Klaus Rothstein
Foto: Jens Bangsbo
Den sorte mand - Racisme, woke og hvidhed i dansk litteratur
Klaus Rothstein
1. udgave 2023
Softcover m. flapper
ISBN: 9788712066347
Antal sider: 204
Pris: 249,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 26-05-2023

CO2e-aftryk pr. eksemplar: 230 g (1. oplag)

Kig i bogen

Forfatter

Klaus Rothstein

Klaus Rothstein

Klaus Rothstein (f. 1964) er litteraturkritiker på Weekendavisen, tilrettelægger og vært på litterære radioprogrammer og podcasts og forfatter til essaysamlinger i krydsfeltet mellem litteratur, politik og samfund. Læs mere