Vilde kvinder, mørke toner

Vilde kvinder, mørke toner

Om køn og musik

En kalejdoskopisk undersøgelse af betydningen af køn i musik.

Pris: 299,95 kr.
Køb
Læs mere

Vilde kvinder, mørke toner er en kalejdoskopisk undersøgelse af betydningen af køn i musik.

Med aktuelle eksempler og historisk bevidsthed præsenteres et bredspektret billede af centrale årsager til den skæve kønsbalance i musikkens verden, samtidig med at vi kommer tæt på en lang række kunstnere, der har udfordret normer og forestillinger om køn.

Hør om den indflydelse, 1950’ernes unge rebeller, kvindeidealer og beatlitteratur har haft for nutidsmusikkens kønnede mulighedsrum. Mød tidlige, normbrydende pionerer som den seksuelt flertydige bluesdronning Ma Rainey, gospelguitargudinden Sister Rosetta Tharpe og Maybelle Carter, der ung og højgravid i 1920’erne revolutionerede countrymusikken med sit guitarspil. Og læs om vilkårene for kvindelige komponister i klassisk musik i en tid, hvor kvinder ofte blev hindret i at udfolde musikalsk kreativitet.

Samtidig er bogen et portræt af aktuelle musikere. Der er nærblikke på opløsningen af kønskategorier hos PJ Harvey og Patti Smith, beskrivelser af heksefiguren som feministisk modstandssymbol hos Courtney Love og Yoko Ono og undersøgelser af de mange måder, køn, krop og seksualitet udfordres på af stjerner som Beyoncé, Taylor Swift, Billie Eilish, Lizzo og Lana Del Rey.

Vilde kvinder, mørke toner er international i sit udsyn, perspektiverer til dansk musik og udfolder sine pointer med referencer til litteratur, billedkunst, film og feministiske tænkere som Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Judith Butler og Jude Ellison Sady Doyle.

Anmeldelser og omtale

"Over 340 velskrevne og gennemresearchede sider guider Anya Mathilde Poulsen fyndigt og fængende læseren gennem en forrygende kønspolitisk musikhistorie. (...) Anya Mathilde Poulsen har med Vilde kvinder, mørke toner leveret et vigtigt, velskrevet og sagligt velfunderet værk om et stadigvæk brandvarmt emne, som vedkommer os alle." – Weekendavisen

"... en højaktuel og relevant bog (...) åbner i høj grad øjnene for, hvordan kvinder er blevet - mere eller mindre systematisk - marginaliseret i musikhistorien." – kulturkapellet.dk

”Det er en vild og vigtig bog, Anya Mathilde Poulsen har skrevet. En bog, som man måske ikke var klar over, at man havde savnet, men som nu kommer brusende ind på banen og med suverænt overblik og sprogligt overskud kaster lys på den forstemmende historie om, hvordan (kvinde)kroppen og kønnet generelt har været kampzoner i kulturhistorien, og hvordan dette i de seneste århundreder specifikt er kommet til udtryk inden for musikkens verden. Tak for den!” – Signal.dk

Presse

Her kan du finde pressemeddelelse og billedmateriale. 

Alle billeder skal bruges ifølge med omtale eller anmeldelse af bogen, og med tydelig kildeangivelse/fotografkreditering.

Pressemeddelelse


Forside                                                                                           
 
Forfatterfoto af Anya Mathilde Poulsen
Foto: Tine Bek                                                                             


                                                                                    
 
Vilde kvinder, mørke toner - Om køn og musik
Anya Mathilde Poulsen
1. udgave 2021
Hardcover
ISBN: 9788712066224
Antal sider: 340
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 13-09-2021

Kig i bogen

Forfatter

Anya Mathilde Poulsen

Anya Mathilde Poulsen

Anya Mathilde Poulsen, født 1972, er cand.mag. i medievidenskab og kønsstudier. Læs mere